Rogue Ales, Hazelnut Brown Nectar

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

    Rogue Ales, Hazelnut Brown Nectar

    6%, 12 plato. Pełne dane: http://www.rogue.com/beers/hazelnut-brown.php
    Bardzo orzechowe, przyjemne, łagodne, treściwe brązowe ale. Bardzo dobre.
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Aktualnie 5,6%:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • yoxik
      Porucznik Browarny Tester
      • 2012.10
      • 427

      #3
      Rogue Ales, Hazelnut Brown Nectar

      aktualnie za etykietą 6.2 alc by Vol

      Piana drobna redukuje się dość szybko. Kolor ciemny bursztyn mętny. Aromat orzechy włoskie słód, toffi przyjemny. Smak kwaskowo orzechowe, karmel z niewielką słodowością. Piwo pije sie bardzo dobrze, jest złożone smakowo o intrygującym orzechowym charakterze. Kojarzy mi sie z lodami o smaku orzechowym dostaje moje WOW za pomysł na piwo orzechowe i znakomite wykonanie.
      Last edited by yoxik; 2014-11-20, 19:26.
      Również tutaj
      https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

      Comment

      • rafael52
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.12
        • 478

        #4
        Barwa: ciemnobursztynowa, zmętniona.
        Piana: jasnobeżowa, obfita, brobnopęcherzykowa, szybko redukuje się do cienkiej warstwy.
        Zapach: bardzo intensywny, na pierwszym planie orzechy, na drugim planie aromaty ciemnych słodów, nuty opiekane, karmel, dużo słodyczy.
        Smak: dość wytrawne, dużo nut ciemnych słodów, karmel, toffi, opiekane ciasto, wyczuwalne również lekkie nuty ciemnych owoców i orzechy, na finiszu bardzo przyjemna goryczka o lekko palonym charakterze.
        Wysycenie: dość wysokie, mogło by być niższe.
        Last edited by rafael52; 2015-02-15, 23:29.

        Comment

        • kenny
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.04
          • 712

          #5
          Kolor: Ciemnobrązowy, lekko mętny.
          Piana: Beżowa, średnia, ale znika błyskawicznie.
          Zapach: Ciasto orzechowe, nuty opiekane, słodkie, ciastkowo-biszkoptowe.
          Smak: Lekko słodowy, orzechowy, ciasteczkowy, dość wytrawne, kwaskowe. Na koniec niska ale długa goryczka, raczej ziołowa.
          Wysycenie: Średnie.
          Opakowanie: Butelka 355 ml, niczego nie urywa ta etykieta, ale chyba ten browar tak ma. Na plus "normalny" kaspel, większość piw z USA, z jakimi miałem do czynienia miała strasznie twarde kapsle.
          Uwagi: Fajne piwo, o niesamowitym, orzechowym zapachu. Szkoda, że jest wytrawne, jakby było słodsze, to czułbym się, jakbym pił tort orzechowy Dobre piwo, brawo za pomysł i wykonanie. Chętnie spróbowałbym czegoś takiego w wersji "double", to jest dość lekkie. Polecam.
          Last edited by kenny; 2015-03-08, 21:12. Powód: literówka

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12568

            #6


            Aromat orzechów dominuje, takie słodkie ciastko z orzechami. Piana szybko opada do koronki.
            Barwa brązowa, zmętniona, wysycenie umiarkowane.
            W smaku znowu orzechy i wszystko jasne - otóż tak silny zapach orzechowy, w połączeniu z sztucznym jednak smakiem orzechowym wskazuje na spory dodatek ekstraktu z orzechów, do czego się przyznali. Pod spodem jest mało treści (to 14%), przyjemnie lekko palone, goryczka łagodna, przyjemna, długa.

            Całość jednak dla mnie wypadło blado. Kenny napisał, że chętnie spróbowałby to piwo w podwójnej wersji, ja też, ale to byłby ulepek, gdzie piwo jest w tle. Tak było z migdałowym Evil Twinem



            Rogue podaje w składzie "Rogue Farms Dare™ & Risk™ Malts". No cóż chyba jednak mieli większe zaufanie do ekstraktów smakowych niż własnych słodów

            Miał to być klasyczny brown ale z orzechowym sznytem. Wyszło odwrotnie.
            Można czerpać przyjemność z picia tego, bo całość nawet przyjemna. Jednak ten orzech dla mnie trochę przegięty, sztuczny, nachalny. Jednak generalnie samo piwo /baza/ jest przytłumiona i wypada dość blado.

            Nie, że się pastwię, ale piłem niedawno AleSmith Nut Brown https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=106787

            i czasami pozwalam sobie na brytyjskiego Samuela Smithsa:


            Bez orzechowego wspomagania zostawiają w polu to piwko.

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12568

              #7
              Nowa eta:
              Attached Files

              Comment

              Przetwarzanie...
              X