Piana drobna redukuje się dość szybko. Kolor ciemny bursztyn mętny. Aromat orzechy włoskie słód, toffi przyjemny. Smak kwaskowo orzechowe, karmel z niewielką słodowością. Piwo pije sie bardzo dobrze, jest złożone smakowo o intrygującym orzechowym charakterze. Kojarzy mi sie z lodami o smaku orzechowym dostaje moje WOW za pomysł na piwo orzechowe i znakomite wykonanie.
Barwa: ciemnobursztynowa, zmętniona. Piana: jasnobeżowa, obfita, brobnopęcherzykowa, szybko redukuje się do cienkiej warstwy. Zapach: bardzo intensywny, na pierwszym planie orzechy, na drugim planie aromaty ciemnych słodów, nuty opiekane, karmel, dużo słodyczy. Smak: dość wytrawne, dużo nut ciemnych słodów, karmel, toffi, opiekane ciasto, wyczuwalne również lekkie nuty ciemnych owoców i orzechy, na finiszu bardzo przyjemna goryczka o lekko palonym charakterze. Wysycenie: dość wysokie, mogło by być niższe.
Kolor: Ciemnobrązowy, lekko mętny.
Piana: Beżowa, średnia, ale znika błyskawicznie.
Zapach: Ciasto orzechowe, nuty opiekane, słodkie, ciastkowo-biszkoptowe.
Smak: Lekko słodowy, orzechowy, ciasteczkowy, dość wytrawne, kwaskowe. Na koniec niska ale długa goryczka, raczej ziołowa.
Wysycenie: Średnie.
Opakowanie: Butelka 355 ml, niczego nie urywa ta etykieta, ale chyba ten browar tak ma. Na plus "normalny" kaspel, większość piw z USA, z jakimi miałem do czynienia miała strasznie twarde kapsle.
Uwagi: Fajne piwo, o niesamowitym, orzechowym zapachu. Szkoda, że jest wytrawne, jakby było słodsze, to czułbym się, jakbym pił tort orzechowy Dobre piwo, brawo za pomysł i wykonanie. Chętnie spróbowałbym czegoś takiego w wersji "double", to jest dość lekkie. Polecam.
Last edited by kenny; 2015-03-08, 21:12.
Powód: literówka
Aromat orzechów dominuje, takie słodkie ciastko z orzechami. Piana szybko opada do koronki.
Barwa brązowa, zmętniona, wysycenie umiarkowane.
W smaku znowu orzechy i wszystko jasne - otóż tak silny zapach orzechowy, w połączeniu z sztucznym jednak smakiem orzechowym wskazuje na spory dodatek ekstraktu z orzechów, do czego się przyznali. Pod spodem jest mało treści (to 14%), przyjemnie lekko palone, goryczka łagodna, przyjemna, długa.
Całość jednak dla mnie wypadło blado. Kenny napisał, że chętnie spróbowałby to piwo w podwójnej wersji, ja też, ale to byłby ulepek, gdzie piwo jest w tle. Tak było z migdałowym Evil Twinem
Rogue podaje w składzie "Rogue Farms Dare™ & Risk™ Malts". No cóż chyba jednak mieli większe zaufanie do ekstraktów smakowych niż własnych słodów
Miał to być klasyczny brown ale z orzechowym sznytem. Wyszło odwrotnie.
Można czerpać przyjemność z picia tego, bo całość nawet przyjemna. Jednak ten orzech dla mnie trochę przegięty, sztuczny, nachalny. Jednak generalnie samo piwo /baza/ jest przytłumiona i wypada dość blado.
Comment