Green Flash, Double Stout

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

Green Flash, Double Stout

Z gorącego San Diego w Kalifornii.
    Ekstrakt nieznany, alk. 8,8 % vol., IBU 45.
    W składzie: owies, słody dark crystal i prażony; chmiel target.
    Zapach. Gorzka, bardzo gorzka czekolada, czarna kawa i chleb razowy, a potem mniej gorzka czekolada i kawa zbożowa (cykoria).
    Piana złoto-rudo-brązowa, a w sumie ciemnobeżowa z takimiż odblaskami – różnymi w różnych miejscach. Na początku wysoka i gęsta, dość szybko opada, ale to pod własnym ciężarem. Pozostawia też draperie. Gaz niski, leniwie szemrze na podniebieniu.
    Kolor prawie czarny.
    Smak: Słodycz porterowo-bałtycka – słód, karmel, toffi, trochę wanilii, kwasek. Z czasem przychodzi chmielowa goryczka (trochę też z prażonego słodu), rośnie aż wreszcie dominuje. W posmaku znowu duża goryczka, ale w tle słodycz. I tak cały czas, do końca i gorzko, i słodko, jednak bardziej gorzko.
    Piwo ciężkie, oleiste, gęste niczym dobry porter bałtycki.
    Bardzo dobre.
    Attached Files
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5030

W nowych szatach:
    Attached Files
    5450 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• YouPeter
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.05
      • 2379

Kolor: Czarny perłowy, nieprzejrzysty [5]
      Piana: Jasnobrązowa, gęsta i długo się utrzymuje. Dodatkowo pięknie oblepia szkło [4,5]
      Zapach: Średnio intensywny, za to bardzo przyjemny i zharmonizowany. Dominuje palony słód, czekolada i kawa. W oddali do głosu dobija się wanilia [4]
      Smak: Piwo o bardzo aksamitnej teksturze, pewnie duży wpływ na to ma niskie nagazowanie i idealne współgranie wszystkich smaków, bez wychodzenia na pierwszy plan któregoś z nich. Zaraz po przełknięciu na kubkach smakowych pojawia się mleczna czekolada, po chwili tę słodkość lekko balansuje palona kawa i dość intensywna goryczka, która jest lekko ściągająca. Można się również dopatrzeć smaku dobrze wyleżakowanego porteru. Alkohol pomimo wysokiej zawartości (8,8%) w ogóle nie wyczuwalny [4,5]
      Nasycenie: Niskie. Idealnie pasuje do tego piwa. Sprawia, że jest ono aksamitne i bardzo pijalne [5]
      Opakowanie: Fajna mała, oryginalna butelka. Etykieta średnia - ani na plus, ani na minus. [3,5]

Ocena: [4,4]
      Last edited by YouPeter; 2012-12-24, 23:47.
      Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• x57
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.05
        • 247

Piana niska ale trwała.
        Kolor bardzo ciemnobrązowy.
        Aromat złożony porterowy, słód, owoce, czekolada, kawa, wanilia, lekka paloność i chmiel.
        Smak bardziej stoutowy, lekki słód, paloność, kawa, gorzka czekolada, goryczka średnio-wysoka, lekko ściągająca, finisz pozostający ale przyjemny kawowo-waniliowy, nagazowanie niskie, piwo oleiste i rozgrzewające.
        Dobre.

Comment

• wrednyhawran
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2010.07
          • 1784

Kolor ciemnobrunatny, w szerokim szkle czarny, nieprzejrzysty.
          Piana drobna gęsta, ładnie osadzająca się na szkle. Kolor kawy z mlekiem.
          Zapach w pierwszym momencie zaskakujący. Wędzonka. Spodziewałem się zupełnie czegoś innego. Przeszukałem internety i w składzie piwa nie ma wędzonych słodów. Na żadnym forum nie znalazłem też, aby ktokolwiek wyczuł wędzonkę, a u mnie była wyraźna. Nie wiem o co chodzi. Pod spodem czuć już oczekiwane nuty kawowe, czekoladowe, palone. Jest też trochę lukrecji.
          Smak półpełny, coś w połowie drogi między dry stoutem a RISem, tekstura dość aksamitna, gładka, mleczna. Początek mocno palony, z odrobiną owoców, po chwili przychodzi mocna chmielowo-palona goryczka i rozgrzewający alkoholowy finisz.

Smaczne piwo, aczkolwiek ta wędzonka mnie trochę zbiła z tropu. Spodziewałem sięczegoś innego.
          Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
          Małe Piwko Blog
          Małe Piwko Blog na facebooku
          Domowy Browar Demon

Comment

• Latarnik
            Premium Lamplighter
            🥛🥛🥛🥛
            • 2004.06
            • 5030

Zmiana wygladu:
            Attached Files
            5450 kapsli z wypitych piw
            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

Przetwarzanie...
            X