Coopers, Best Extra Stout

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    Coopers, Best Extra Stout

    Alk. 6.3%, but. 0.375 l
    Prawie czarne, nieprzejrzyste, metne. Gaz niewidoczny ale wyczuwalny na jezyku, srednio trwala bezowa piana.
    Owocowo-podpalany zapach.
    W smaku gorzko-mleczno-slodka czekolada przeplata sie z palona goryczka.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • kloss
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 2526

    #2
    W smaku przydymione,jakby wędzone-przypomina posmakiem niemieckiego rauchbiera.Dymna goryczka miesza się z lekką kwaskowatością.Na dnie zostaje nieco drożdży/fermentuje w butelce/.

    Comment

    • KubaCh
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.02
      • 16

      #3
      Mój egzemplarz po wlaniu do szklanki rozczarował niewielką ilością piany. Natomiast co do barwy nie mam zastrzeżeń – bardzo ciemny brąz (to że piwo jednak nie jest czarne widać dopiero pod światło), zupełnie nieprzejrzysty. Zapach korzenny, lekko przydymiony, z owocową nutą. W smaku wyczuć można gaz (a więc jednak brak piany nie był wynikiem braku gazu), piwo smakuje jakby było lekko wędzone, z wyczuwalną goryczką i nutą korzenną. W smaku wyczuwalny jest też alkohol (w końcu jest go w tym piwie ponad 6%).

      Oczywiście jak ktoś chce przeczytać więcej (raczej o browarze niż o piwie) to polecam mój blog - adres w stopce

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19265

        #4
        kolejne piwko z paczki urodzinowej od lajboCKów.
        oj, dawno prawdziwego stouta nie piłem, bo pierwszy łyk to organaleptyczny szok
        w smaku jak piwo domowe (nawet na dnie szklanki pływały drożdże); mocna palona goryczka z kwaskowymi posmakami, w zapachu lekko orzechowo-kawowe, po uzupełnieniu naczynia trochę drożdżowe. ciężko mi idzie! bardziej podchodził mi Murphy's Irish Stout.

        Comment

        • Latarnik
          Premium Lamplighter
          🥛🥛🥛🥛
          • 2004.06
          • 5030

          #5
          A tak wyglada:
          Attached Files
          5450 kapsli z wypitych piw
          874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
          "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
          https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
          Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
          https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

          Comment

          • Kolesław
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 1130

            #6
            W moim też były gruzełki drożdży (gęste piwo). Wszystkie smaki, albo prawie wszystkie, o których pisali poprzednicy też były.

            Comment

            • Dreamer
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.05
              • 1576

              #7
              zaw. alk. 6,3%, but. 0,375 l
              dostępne w sieci Piotr i Paweł

              W Australii, znanej na piwnym rynku ze swych "bezsmakowych" lagerów, dokonania rodziny Coopersów są jak światełko w tunelu ( ). Browar Coopers, którego barwną historię można sobie poczytać na stronie browaru, jest dziś jedynym XIX-wiecznym australijskim browarem będącym wciąż niewielkim przedsięwzięciem rodzinnym. Thomas Cooper założył firmę w 1862 r., a że nie miał za dużo kasy kupił działkę na przedmieściach Adelaide. I tak dziś browar stoi w pięknym otoczeniu podmiejskich willi. Ciekawą teorię nt. tego jak taki niewielki browar uchował się przed żarłocznością koncernów piwnych wysnuwa M.Jackson w swoim "beerhunterze": założyciel browaru był metodystą, który nie miał nic przeciwko piwu, ale puby uznawał za "miejsca grzeszne". No i przez długi czas browar nie miał ani jednego swojego pubu. Dziś ma tylko jeden, w centrum Adelaide, a z jednym pubem jest mało atrakcyjnym kąskiem dla "wielkich pożeraczy" koncernowych.
              Na szczęście

              A stout, obok sparkling ale, jest piwem warzonym od samego początku powstania browaru:
              Kolor - ciemnobrązowy, ale stwarza wrażenie absolutnej czerni, niemal idealnie nieprzejrzysty; w środku cała masa farfocli;
              piana - mały jęk zawodu: beżowa w kolorze i kremowa w konsystencji, ale cieniutka, szybko pozostaje jedynie drobniutka warstewka;
              nasycenie - porządne, szczypie w język aż miło (swoją drogą w stoucie to chyba przesada );
              zapach - palonego słodu tłumionego silną nutą winno-owocową; pycha;
              smak - na pierwszy ogień idą treściwe, oleiste nutki palonego słodu; dobrze wyważony smak, bez nadmiernej goryczki, za to z mocnym odejściem w stronę mocnej, gorzkiej czekolady; chwilę później podniebienie atakują delikatne wątki drożdżowe, no i kaskada szlachetnych, winnych smaczków owocowych - delikatnie słodkawych (bardzo "zmiękczają" smak piwa, powodują że nie jest takie wytrawne) i kwaskowatych (nadają świeżości, która pozostaje w posmaku).
              Poprzez swoją słodkawą kwaskowatość piwo nieco różni się od wytrawnych irlandzkich stoutów, ale jest pyszne.
              Last edited by Dreamer; 2006-09-07, 23:29.
              Blog: Piwna Brytania

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Zakupione we wrocławskiej Almie za 12,99zł za but. 0,375l. Sporo, ale jak za piwo z drugiego krańca globu, to cena wydaje się uczciwa.

                Piana - beżowa, drobnopęcherzykowa, ale niestety słabiutka. Udało mi sie wytworzyć 3-4 mm warstwę, ale i ta szybko zniknęła.
                Kolor - czarno-brązowy, nieprzejrzysty, piwo jest refermentowane w butelce, więc był osad na dnie, ale w żaden sposób nie wpłynął na percepcje koloru. Nawet bez osadu było nieprzejrzyste.
                Zapach - karmel i taka jakby mleczność, no nie potrafię opisywać zapachów.
                Nasycenie CO2 - jakieś dziwne, niby nie jest mocno nagazowane, ale ten dwutlenek węgla jest jakiś taki ostry. Atakuje przełyk i wnętrze jamy ustnej jak w jakiejś mocno gazowanej wodzie mineralnej.
                Smak - niebo w gębie. Słodowe, karmelowe, przechodzi w intrygującą goryczkę - na poły paloną, na poły alkoholową. Przyjemnie rozgrzewa. Nie jest wytrawny jak wyspiarskie stouty.
                Opakowanie - nietypowa pojemność 0,375l. Etykieta i krawatka w kolorach zółto-czarnych. Na krawatce obowiązkowy kangur. I wszystko byłoby super, gdyby nie to, ze kapsel jest twist off. Co zresztą zauważyłem już po otwarciu w sposób tradycyjny. Wielka szkoda, bo już widziałem dalszą karierę tej butelki w BK.

                Reasumując piwo warte swojej ceny (głównie ze względu na odległość), świetne na początek przygody z tym stylem. Główny mankament to mizerna piana. Pomimo to, polecam.
                Last edited by kopyr; 2007-06-05, 19:42.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • smakosz_laki
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.07
                  • 19

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zakupione we wrocławskiej Almie za 12,99zł za but. 0,375l. Sporo, ale jak za piwo z drugiego krańca globu, to cena wydaje się uczciwa.

                  Piana - beżowa, drobnopęcherzykowa, ale niestety słabiutka. Udało mi sie wytworzyć 3-4 mm warstwę, ale i ta szybko zniknęła.
                  Kolor - czarno-brązowy, nieprzejrzysty, piwo jest refermentowane w butelce, więc był osad na dnie, ale w żaden sposób nie wpłynął na percepcje koloru. Nawet bez osadu było nieprzejrzyste.
                  Zapach - karmel i taka jakby mleczność, no nie potrafię opisywać zapachów.
                  Nasycenie CO2 - jakieś dziwne, niby nie jest mocno nagazowane, ale ten dwutlenek węgla jest jakiś taki ostry. Atakuje przełyk i wnętrze jamy ustnej jak w jakiejś mocno gazowanej wodzie mineralnej.
                  Smak - niebo w gębie. Słodowe, karmelowe, przechodzi w intrygującą goryczkę - na poły paloną, na poły alkoholową. Przyjemnie rozgrzewa. Nie jest wytrawny jak wyspiarskie stouty.
                  Opakowanie - nietypowa pojemność 0,375l. Etykieta i krawatka w kolorach zółto-czarnych. Na krawatce obowiązkowy kangur. I wszystko byłoby super, gdyby nie to, ze kapsel jest twist off. Co zresztą zauważyłem już po otwarciu w sposób tradycyjny. Wielka szkoda, bo już widziałem dalszą karierę tej butelki w BK.

                  Reasumując piwo warte swojej ceny (głównie ze względu na odległość), świetne na początek przygody z tym stylem. Główny mankament to mizerna piana. Pomimo to, polecam.
                  Właśnie się zastanawiałem gdzie ja to piwo kupię a tu proszę - odpowiedź: "Zakupione we wrocławskiej Almie" Dziękówa, jutro postaram się spróbować i sam ocenię. Słyszałem, że warto...

                  Comment

                  • Totus
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.11
                    • 326

                    #10
                    smakoszowi_laki widocznie nie smakowało .

                    Ja dodam od siebie, że to najlepiej oceniony stout, z tych które piłem [jak na razie]. Bardzo głęboki smak w odróżnieniu np. do guiness-a butelkowanego gdzie dominuje gorycz.
                    Zapraszam do Browaru Sielanka.

                    Comment

                    • fiodger
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.01
                      • 13

                      #11
                      Witam, mam jedno pytanko. Wie ktoś gdzie można kupić to w piwo w Łodzi?! Byłem w Piwotece i Piotrze i Pawle ale tam nie było ;| Pozdrawiam

                      Comment

                      • sibarh
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.01
                        • 10387

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fiodger Wyświetlenie odpowiedzi
                        Witam, mam jedno pytanko. Wie ktoś gdzie można kupić to w piwo w Łodzi?! Byłem w Piwotece i Piotrze i Pawle ale tam nie było ;| Pozdrawiam
                        Dwa lata temu było w marketach Bomi.
                        2800 nowe piwa opisałem na forum
                        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

                        Comment

                        • Promil03
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2007.10
                          • 2833

                          #13
                          Wspaniałe piwo. Kolor czarny, piwo lekko mętne z powodu już opisanego. Piana beżowa, rzeczywiście szybko zniknęła. W zapachu palony słód, a w smaku... super.
                          Mocno treściwe. Karmel, czekolada, lekka słodycz. Smakuje momentami jak niezły porter. Ciekaw jestem zawartości ekstraktu. Alkohol i wygląd aktualne (żółty kapselek).
                          Zapłaciłem 10 zł, warto było. Naprawdę smaczny stout.

                          Comment

                          • Lesnick
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.03
                            • 153

                            #14
                            To i kilka innych piwek z Coopersa pojawiło się w sieci Real.

                            Comment

                            • fiodger
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.01
                              • 13

                              #15
                              Dzięki! Jadę do Reala ; ) może w końcu spróbuję piwa na które czekam od paru lat ; )

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X