Na koniec zostawiłem najlepsze piwo australijskie, za które uważam VB (Victoria Bitter). Piwo jest przesmaczne i z tego co wiem to nie jest robione na licensji w Europie. W angielskich supermarketach można kupić 6-cio pak 0,33 sprowadzany z Australii, ale nie jest to tanie piwo. Mimo wszystko bardzo je polecam bo piwo rozpływa się w ustach. Jeśli ktoś pijąc Fostersa czy XXXX zwątpił w jakość australijskiego piwa to wystarczy sięgnąć po VB by zmienić pogląd o 180 stopni.
Carlton, Victoria Bitter
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
-
Jak przystało na Starego Zgryźliwego Forumowicza, troche sie poczepiam. Conrad był napisał "piwo rozpływa się w ustach", a jak zachowuje się w dłoni ?
Co do "bitter", mają w Australii własny pogląd. ostatnio dostałem stamtąd parę etykiet. Jedno z piw także nazywało się bitter. Jak doczytałem u Jacksona jest to lager.
A co z Bitterbier Hovelsa ?
Comment
-
-
Zgadzam sie co do Fostersa! Jesli zas chodzi o VB to jest to w Australii, przynajmniej w Melbourne, piwo dla ludu i to tego ubozszego. Mozna spotkac je praktycznie wszedzie, ale nie jest to piwo wykwintne. Sprzedaja je oprocz puszek (cans) i butelek (stubbies) o pojemnosci 375 ml takze w butelkach typu "longneck" (800 ml o ile pamietam), ktore stoja na najnizszej polce lodowki w bottleshopach i sa synonimem "jabola" Osobiscie nie siegam po to piwo, nie smakuje mi wcale i mam po nim sporego kaca (i to wcale nie po duzej ilosci). To samo uwazaja moi znajomi.
Comment
-
-
-
Pilem wczoraj, wrazenia raczej pozytywne.
Piana wystepuje, niezbyt wysoka czy trwala, ale jest. Barwa lagerowa, czyli zlocista, zapach delikatnie goryczkowy. W smaku lekko wodniste, chmiel i slod polaczone w przyjemna mieszanine. Po przelknieciu czuc nieco te moc, choc nie jest jakas niesamowita.
Link: http://www.fostersgroup.com/enjoy/be...ria_bitter.htmCelia, cerevisia et conventus.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziMoja butelka wyglądała tak:2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment
-
Comment