Myanmar, ABC Extra Stout

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.02
    • 2737

Myanmar, ABC Extra Stout

Piwo przywiezione z Myanmaru. Puszka 0,33l. Moc 8%, ekstrakt? Kolor czarny, smolisty. Piwo prawie nie przepuszcza silnego światła (100W żarówka). Piana drobna, gęsta i dość trwała. Średnio duża o ciemnobeżowym wpadającym w kawowy kolorze. Zapach intensywny, bardzo ładny. Palone słody, nutki karmelowe. Czuć minimalną słodycz. Smak zdecydowany, palony, słodowy. Wyraźna gorzkość od palonych słodów. Słodycz, nikła, piwo wytrawne. Goryczka mocna i bardzo długa. Konsystencja oleista. Alkohol nie wyczuwalny bezpośrednio. Wysycenie niskie, drobniutkie. Opakowanie ładne kolorystycznie, ale dość przeciętne jeśli chodzi o grafikę. Niestety brak zawartości ekstraktu. Moim zdaniem naprawdę dobre piwo i najlepsze jakie piłem w Myanmarze. Było dość popularne, również lane, wiec wielokrotnie miałem okazję przekonać się o jego klasie. Na ile odpowiada ono deklarowanemu stylowi, nie wiem, bo mam małe doświadczenia ze stoutami. Jak by ktoś miał możliwość zakupić to zdecydowanie polecam. Oceniam je na 5 (1 – 6).
    Attached Files
    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
  • grzeber
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 2898

Archiwum spożycia z dawnych czasów. Nie mam dokładnego opisu ale pamiętam, że smakowało.
    Attached Files
    pozdrawiam
    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
      Muflon (Praha-Kunartice), Tramvaj 22
      dadek
      Czego jak czego ale RIS-a to się najmniej spodziewałem w czeskim browarze Ekstrakt 22°Blg, alk. 8,5%. Parametry takie bardziej porterowe ale zapewniono mnie, że to górniak.
      Barwa czarna jak smoła, nie do przejrzenia nawet pod żarówką.
      Piana jasnobrązowa, słabiutka, tylko warstewka...
      2022-01-16, 22:31
    • MarcinKa
      Myanmar, Tiger Lager
      MarcinKa
      Piwo pite w Myanmarze. Butelka 0,64l lub lany. Moc 5%, ekstrakt? Kolor jasny, złotawy. Piwo klarowne. Piana średnia, raczej szybko redukuje się do mizernych resztek. Zapach lekki, bardziej chmielowy, chociaż nie czysty. Smak również leciutki, może nie wodnisty, ale mało intensywny. W porównaniu...
      2011-02-06, 22:26
    • dadek
      Ukraina, Charków, Geroiv Praci 14 B, AltBier
      dadek
      Aż dziwne, że nikt z browarbizowiczów do tej pory nie dotarł do Charkowa. A to 1,5 milionowe miasto może się pochwalić dziesięcioma browarami (jeśli liczyć koncernowy Rogań to jest ich nawet 11).
      Powstały w 2012 roku browar restauracyjny AltBier mieści się w niezbyt pięknym, pokrytym...
      2020-03-18, 02:42
    • ART
      Relacja Marcina Kawalca: Myanmar - piwo z widokiem na stupę. - komentarze
      ART
      Czy na Półwyspie Indochińskim, w Birmie, kraju wciśniętym pomiędzy (m.in.) Indie, Chiny i Tajlandię, piwny podróżnik znajdzie coś dla siebie? MarcinKa dla nas sprawdził co Myanmar (Birma) piwnego dla nas skrywa.

Zapraszam do lektury:

http://www.browar.biz/artykuly.ph...
      2010-11-03, 02:58
    • kloss
      Myanmar, Myanmar Premium Lager
      kloss
      Alkohol 5%. Puszka 330 ml.
      Piana nieielka i nietrwała. Barwa słomkowa.
      W smaku dość typowe dla regionu.
      Czyli lekkie, łatwe i przyjemne.
      Wyrażnie cytrynowe, ale szczęśliwie cytrynowy kwasek jest bardzo umiarkowany i nie przeszkadza. Lekka, dosyć trwała goryczka...
      2009-12-12, 14:26
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...