Aia to pierwsza marka piwa gruzińskiego, które zaczęto warzyć w 1953 r.
Niedawno postanowiono markę przywrócić i piwo warzy browar Zedazeni:
4,7% alk. Na plus, że piwo warzone bez surowców niesłodowanych.
Aromat - słodowy, nieco ziarnistości, lekki chmiel
Piana - wysoka, niezbyt trwała, drobna koronka na dłużej
Barwa - jasne złoto
Wysycenie - wysokie, zdecydowanie mocno musuje
Smak - słodowa baza wyraźniejsza, nieco słodsze, zbożowe tony. Goryczka początkowo delikatna, potem trochę wyraźniejsza z dłuższym finiszem. Pod koniec minimalne owoce. Słód dość wyraźnie dominuje.
Treściwość - jak na zaw. alk. (nie znam ekstraktu) solidna
Bez wad, niczym nie zaskakuje, poprawne piwo o przyzwoitej pijalności.
Niedawno postanowiono markę przywrócić i piwo warzy browar Zedazeni:
4,7% alk. Na plus, że piwo warzone bez surowców niesłodowanych.
Aromat - słodowy, nieco ziarnistości, lekki chmiel
Piana - wysoka, niezbyt trwała, drobna koronka na dłużej
Barwa - jasne złoto
Wysycenie - wysokie, zdecydowanie mocno musuje
Smak - słodowa baza wyraźniejsza, nieco słodsze, zbożowe tony. Goryczka początkowo delikatna, potem trochę wyraźniejsza z dłuższym finiszem. Pod koniec minimalne owoce. Słód dość wyraźnie dominuje.
Treściwość - jak na zaw. alk. (nie znam ekstraktu) solidna
Bez wad, niczym nie zaskakuje, poprawne piwo o przyzwoitej pijalności.
Comment