Goldabeer, IPA

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kloss
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 2526

Goldabeer, IPA

Alkohol 7,2% , butelka 330 ml.
    Bardzo obfita, gęsta i trwała jasnobeżowa piana.
    Barwa miedziana.
    Pierwszą niespodzianką jest zapach, bo piwo pachnie jak belgijskie brune. Niestety dalej jest gorzej, bo smakuje także jak brune i zupełnie nie przypomina smaku żadnego pitego przeze mnie IPA. Niestety, bo o ile IPA bardzo lubię, to za piwami belgijskimi nie przepadam.
    Piwo jest karmelowo-słodkawe, z niewielką goryczką, bardzo treściwe, winne, a wręcz niemal spirytusowe.Wyczuwalne słabe nuty żywiczne.
    Jednego dnia wypiłem 4 izraelskie IPA i to było zdecydowanie najgorsze.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• Prusak
    John Martin, Waterloo Double Brune
    Prusak
    Belgijski doubel z pogranicza Brabancji niderlandzkiej i walońskiej.
    Moc 8%
    Z gatunku tych nieco zdrdaliwych
    Barwa ciemonrobinowa przechodząca w beże.
    Moc zapachów słodowych, karmelowych, rodzynkowych, lekko suszone owoce.
    Piana po nalaniu obfita, utrzymująca się...
    2024-10-27, 21:39
  • k_s
    Różnica pomiędzy belgijskimi drożdżami
    k_s
    Witam,
    Ostatnio zrobiłem belgijskiego dubbla na FM27. Piwo jest dobre, w smaku jest dużo śliwki. Chciałbym również zrobić piwa na innych belgach i stąd moje pytanie:
    Jaka będzie różnica w smaku piwa fermentowanego drożdżami belgijskimi FM25, FM26 i FM27?
    2018-05-10, 15:12
  • darekd
    Scåssenes, 1830 Le Roi - Brune
    darekd
    Browar z walońskiej wsi Écaussinnes. Nazwa piwa nawiązuje do rewolucji belgijskiej, której celem było uniezależnienie się od Holandii.

Z tego co wiem browar powstał w końcu lat 90-tych, ale zmieniał nazwy i właścicieli. W obecnej formie warzą od 2015 r.

http://www.bras...
    2018-11-16, 19:04
  • etman
    Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
    etman
    Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.

Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

Zawiera polski dodatek...
    2025-01-03, 00:43
  • nietzschee
    Haacht, Abbaye du (Abdij van 't) Park Brune
    nietzschee
    Warzone przez ALDI w Haacht, alko 6,5%

Wygląd: kolor ciemny rubin, klarowne, piana jest naprawdę śliczna drobna, lekko beżowa, lacing jak szron.
    Zapach: zaraz po otwarciu pachnie jak imperialny weizen , potężnie bananowo i goździkowo, później odrobinę korzennie, lekkie...
    2017-09-05, 23:53
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...