Ayutthaya, Archa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

    #1

    Ayutthaya, Archa

    Archa Beer
    Najprawdopodobniej warzone w CBTL Ayutthaya. Wskazują na to takie same butelki jak do Changa i podobnie zakomponowane etykiety. Jednak napisy na etykiecie są po tajsku, stąd brak 100% pewności.

    alk. 5,4% vol
    but. 0,64 l
    cena 33 bahty (ok. 2,60 zł)

    Smak kwaskowaty z lekką goryczką, bardzo podobny do Changa, ale trochę bardziej wodnisty. Może być.
    Attached Files
  • Pierre_Dolchee
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.04
    • 152

    #2
    Oto puszka "Archa Beer"
    Attached Files

    Comment

    • Hrustgurd
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.05
      • 431

      #3
      Z drugiego dnia z tych trzech przed NR '10.
      Piwo warzone w Beerthip Brewery, Phra Nakhon Sri Ayutthaya Province. Butelka 640 ml.

      Kolor: jasno zolty.
      Zapach: lekki solodowy.
      Piana: obfita, nasycona.
      Smak: nie smaczny, nieco wytrawny, prozny.

      Nie wrazliwe piwo, jesliby byl w Tajlandii, to sprobowalby w ich klimacie na poczatku 0,33.
      Attached Files

      Comment

      • zgroza
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2008.03
        • 3607

        #4
        Co masz na myśli, mówiąc "wrażliwe"?
        Lotna ekspozytura browaru

        Też Was kocham.

        Comment

        • Hrustgurd
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.05
          • 431

          #5
          nie mialo dla mnie zadnego wrażenia, zawsze pragniemy od ekzotyki jakis ciekawy smak.
          Przepraszam za swoj Polski, bardzo dobre rozumiem, ale napisac wszyscy mysli poprawnie jeszcze nie moge.

          Comment

          • bastion
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2006.10
            • 1169

            #6
            Bardzo dobrze Piszesz po polsku, i naprawde jestem pod wrażeniem, ale też chciałbym Abyś rozszyfrował taką kwestie: Z drugiego dnia z tych trzech przed NR '10.
            ???

            Comment

            • zgroza
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2008.03
              • 3607

              #7
              Ależ, Hrustgurdzie, jesteśmy pod wrażeniem Twojego polskiego! Jest znacznie lepszy niż mój rosyjski.
              Cieszę się, że dzielisz się z nami wrażeniami, jak dotychczas bardzo sprawnie.
              W tym wypadku trochę dziwnie to brzmi, bo "wrażliwy" to (chyba) чувствительный, czyli czuły na nieszczęście innych
              Lotna ekspozytura browaru

              Też Was kocham.

              Comment

              • zgroza
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2008.03
                • 3607

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion
                Bardzo dobrze Piszesz po polsku, i naprawde jestem pod wrażeniem, ale też chciałbym Abyś rozszyfrował taką kwestie: Z drugiego dnia z tych trzech przed NR '10.
                ???
                To nawet ja mogę rozszyfrować, bo Hrustgurd już się na ten temat wypowiadał. W przeciągu trzech dni przed Nowym Rokiem w towarzystwie kilku innych kolekcjonerów zdegustował kilkadziesiąt różnych piw
                Lotna ekspozytura browaru

                Też Was kocham.

                Comment

                • bastion
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2006.10
                  • 1169

                  #9
                  A dzięki za wytłumaczenie!
                  Szczerze, te NR'10 przychodziło mi do głowy jak Nowy Rok 2010, ale nie byłem pewny.
                  No to bardzo owocne było to trzydniowe spotkanie...
                  Że jeszcze tyle smaków się pamięta, no,no..

                  Comment

                  • Hrustgurd
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.05
                    • 431

                    #10
                    bastion kilkanascie piw temu, napisal jak przemoglem wypic 49 gatunkow w trzy dni przed Nowym Rokiem. W pierwszy dzien pili piwo przywiezone z Kanady, w drugi - to co przywiezione przez przyjaciol z Finlandii, kilka piw z Poludniowo-Wschodniej Azii oraz Tadzykistan i Azerbajdzan, w trzeci dzien - byla degustzcja piwa z Lotwy i Uralu. Na Ural jezdzil ja.
                    Oczywiscie ze nie moge pamietac wszyscy, dlatego zapisywal to co czuje.
                    zgroza niektorzy slowa tlumacze przez www.translatica.pl, dlatego nie mozecie zrozumiec mnie, bo nie wiem innych znaczeń...
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Hrustgurd; 2010-01-27, 23:12.

                    Comment

                    • MarcinKa
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2005.02
                      • 2737

                      #11
                      Piwo pite w Tajlandii. Butelka 0,64l. Moc 5,4%, ekstrakt? Kolor nieznany, bo było pite z butelki. Z pianą podobnie. Zapach lekki, chmielowo słodowy. Niczym szczególnym się nie wyróżniał. Smak również przeciętny, chmielowo słodowy, jak tysiące innych piw. Leciutko kwaskowe. Na szczęście piwo nie jest wodniste. Goryczka słabiutka. Wysycenie w normie, średnie. Opakowanie ładne (jak u Hrustgurda). Szafirowo złote z ładnymi dedykowanym kapslem. Starannie wykonane etykiety. Piwo przeciętne, dość poprawne i w zasadzie tyle. Nic szczególnego nie można o nim napisać. Tak na 3,5 (1 – 6).
                      To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                      Comment

                      • dryx
                        † 1966-2017 Piwosz w Raju
                        • 2002.04
                        • 1735

                        #12
                        Puszka 0,33 l. Moja wersja ma alkohol 4,9 %
                        I tylko tyle można odczytać z puszki, bo wszystkie inne napisy tylko po tajsku.
                        Barwa słomkowa, piana sekundowa i nie ma po niej śladu.
                        Piwo przeciętne, typowy eurolager. Na gorący i wilgotny klimat pewnie idealne.
                        Attached Files

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • dadek
                          Libertas, Bohemian Lager 11°
                          dadek
                          Ekstrakt 11,5°, alkohol 4,4%, IBU 35, piwo warzone stale.
                          Żółta barwa, mocno mętne.
                          Piana bardzo solidna, drobne równomierne bąbelki, przy nalewaniu było jej pół kufla ale ciężka i nasycona nie tworzyła czapy wyrównując się poziomem z górną krawędzią . Zostawia sporo...
                          2021-10-31, 22:07
                        • dadek
                          Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
                          dadek
                          Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
                          2024-04-24, 00:15
                        • darekd
                          Mykułynećkyj, Barley Wine
                          darekd
                          Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
                          W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...
                          2024-01-08, 00:20
                        • pebejot
                          Rumunia, Bukareszt, Strada Sarafinești 16B, Brews Brothers
                          pebejot
                          Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
                          Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
                          Z głównego dworca kolejowego jest stąd...
                          2023-12-20, 22:22
                        • darekd
                          Zapanbrat, [Trzech Kumpli], Wheeler
                          darekd
                          Irish dry stout (w wersji nitro)

                          11% ekstr.,
                          4,1% alk.

                          Warzone m.in. z dodatkiem słodu żytniego i palonego jęczmienia

                          Aromat - kawa i palone ziarno
                          Piana - niższa, zwarta, dość nietrwała, na dłużej niewiele zostaje
                          Barwa - smolisty z...
                          2025-03-03, 21:02
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...