Stiegl, Herbst-Gold

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Noriusz81
    Porucznik Browarny Tester
    • 2008.11
    • 388

    Stiegl, Herbst-Gold

    Stiegl Herbst-Gold

    but. 50 cl, zaw. alk. 5,2 % obj., zaw. ekstr. 12,6°

    barwa - miedziana, ciemnozłota, klarowna.
    piana - początkowo ładna czapa, która po 2-3 minutach opada do kilku mm, a następnie do cienkiej warstewki.
    aromat - słodowo-chlebowy.
    smak - podobnie jak w zapachu - wyczuwalna na pierwszym planie jęczmienna słodowość, kojarząca się ze świeżo wypieczonym chlebem, występują akcenty trawaiste, w tle delikatna gorycz, gdzieś czają się również słabe (ale jednak wyczuwalne) metaliczne posmaki.
    wysycenie - średniowysokie.
    opakowanie - kapsel + etykieta = połączenie klasyki Stiegla z jesiennymi motywami.
    Reasumując - pomimo, że nie rzuca na kolana, wypiłem z przyjemnością.
    Liczba wypitych rodzajów piw: 4688 ze 190 krajów
    Liczba kapsli z piw, które wypiłem:
    2286 ze 162 krajów
    Noriuszowe piwa - zdobyte kraje
  • Noriusz81
    Porucznik Browarny Tester
    • 2008.11
    • 388

    #2
    Foto:
    Attached Files
    Liczba wypitych rodzajów piw: 4688 ze 190 krajów
    Liczba kapsli z piw, które wypiłem:
    2286 ze 162 krajów
    Noriuszowe piwa - zdobyte kraje

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12694

      #3
      Browar z Salzburga, piwo obecnie nazywa się "Herbstgold".

      Parametry bez zmian.
      Goldrichtiger Geschmack! - Stiegl | Stiegl-Herbstgold - So schmeckt der Herbst.


      Aromat - słodowy z karmelem, znikomy chmiel
      Piana - wyższa, średnia trwałość, drobny kożuszek na dłużej
      Barwa - bursztyn/jasna miedź
      Wysycenie - średnie, musujące
      Smak - karmelowy słód z delikatną słodyczą. Łagodny, nieco ziołowy chmiel z delikatną dłuższą goryczką na finiszu
      Treściwość - minimalnie wyższa pełnia

      Półciemny "Kupfer" (miedziane) na jesień to fajny pomysł. Mogłoby być treściwsze z większą słodową złożonością. Piwo jest poprawne, ale proste

      Comment

      Przetwarzanie...
      X