Gusswerk, Steinbier/Steinbier Bio-Märzen

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    Gusswerk, Steinbier/Steinbier Bio-Märzen

    Butelka 0,33 litra, alkohol 5,6 %, eks. 12,5, kapsel firmowy browaru
    Kolor - ciemny miodowy, zamglony
    Piana - drobna, średnio wysoka, nietrwała
    Zapach - słodki
    Gaz - ok
    Smak - wyraźny słód, lekki chmiel, nuta miodowa lekka, spora słodycz, lekki posmak winny, lekka goryczka
    Poprawne

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 4913 - moje 2401 nowe piwo na forum
    Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2025-01-07, 22:15.
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12730

      #3
      Browar z okolic Salzburga.

      Obecna nazwa to: Steinbier Bio-Märzen,

      Steinbier to historyczny rodzaj piwa, gdzie do kadzi wrzucano rozgrzane kamienie, co powodowało że umieszczony w niej słód karmelizował się i nadawał piwu oryginalny smak.

      Ekstr. 12,8%
      Alk. 5,6%
      IBU 24

      Chmiele: austriacki Mühlviertler Malling oraz bawarskie Tettnanger Tradition, Tettnanger Aroma.

      Aromat - wyraźnie słodowy z karmelem i podpalanymi nasionami (słonecznik, dynia), trochę miodu
      Piana - umiarkowanie wysoka, niezbyt trwała, nieco dłużej poszarpany, cienki kożuszek
      Barwa - bursztyn, klarowne
      Wysycenie - łagodne, leciutko musuje
      Smak - słodowy, podobnie jak w aromacie, tylko bez miodu, miękkie. Lekko orzechowy finisz z nieznaczną goryczką w posmaku
      Treściwość - pełne

      Jak na austriackie marcowe jest już bardziej treściwe i już bardziej zbliżone do bawarskiego wzorca, choć i tak przydałoby się więcej ciała.

      Popularny Steinbier z bawarskiego Leikeim wydaje mi się ciekawszy, ale i to jest przyjemne i smaczne.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X