Zillertal, Weißbier Bock

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

    Zillertal, Weißbier Bock

    Piwo ma 16,4* oraz 7,8% alko.
    Jest bursztynowe, lekko mętne (naturtrueb), piana kremowa i bardzo drobna, dość wysoka, niezbyt trwała, zostaje po niej kożuszek.
    Zapach niezbyt intensywny, karmelowo-winny - pszenicznych klimatów nie stwierdzono...
    Smakuje na początku dziwnie "wodniście", orzechowo, lekko kwaskowato, jest obecna nuta alkoholowa. W trakcie picia ujawnia się i dominuje mięsisty karmel z domieszką drapiącego w gardło alkoholu.
    Wrażenie potęguje masa dziarsko musujących w paszczy bąbelków. Mała zielona butelka (co oni w tej Austrii mają z tymi butelkami?), kapsel z nazwą piwa, owalna eta w złoto-beżowych barwach z zielonymi i złotymi literami, krawatka powtarza ten motyw, dodając godło "unser tiroler Bier", jest też dumny napis "Bierkultur seit 1500".
    Piwo smaczne, ale koło pszenicy to raczej nawet nie stało... .
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12557

    #2
    Obecne parametry tego tyrolskiego pszenicznego kozła:

    16,8% ekstr.
    7,8% alk.

    Zatem chyba mniej odfermentowane

    Aromat - goździk, słodsze cytrusy, dojrzalsze słodkie owoce
    Piana - wysoka, dość trwała, zostawia kożuszek
    Barwa - mętna herbata z ciemną pomarańczą
    Wysycenie - wysokie, odpowiednie
    Smak - fajne cytrusy - gorzka pomarańcza, korzenność, lekki kwasek, trochę suszonych owoców, lekka goryczka, finisz korzenno-rozgrzewający
    Treściwość - wyższa pełnia

    Żywe jak na koźlaka, wręcz rześkie, złożone, bardzo dobrze pijalne. Nie jest to klasyczny pszeniczny koźlak ale jako piwko zdecydowanie fajne.

    16 Generationen Bierkultur. Tiroler Trinkgenuss mit langer Tradition und höchster Qualität. Zillertal Bier Getränkehandel, 6280 Zell am Ziller
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...
    X