Eggenberg, Urbock 23

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23929

    Eggenberg, Urbock 23

    nie no piwo jest powalające,

    przepraszam, będę skromny w słowa... jest to jedne z lepszych mocnych piw które miałem okazję próbować zapach wspaniały, smak silny o wyjątkowym charakterze,
    jedynie piana średnia ale ogólnie - bomba

    leżakujące ok. 9 miesięcy...

    5.5.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • piwo
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.08
    • 810

    #2
    Dobre wino tylko trochę piwem czuć.

    A tak poważnie to po wypiciu 0.25L (na spółkę) w upalny dzień
    zakręciło mi się w głowie, raczej nie będę dalej rozpoznawał.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23929

      #3
      no nie wiem co to znaczy dla ciebie upał, ale u mnie jest 30 stopni,

      but. 033litra na jedną osobę - nie czułem się jakoś specjalnie uderzony w głowę, mimo że bomba to duża rzecz

      no zapomniałem: voltaż: 9,6%, rzadko daję się przekonać do tak mocnych piw, ale to ma w sobie kawał dobrej roboty piwowarskiej.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • piwo
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.08
        • 810

        #4
        smakowało, nie powiem, tylko ten voltaż, piłem w zeszłym roku
        było około 30 C.

        Comment

        • Czes
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.06
          • 752

          #5
          Austriacki browar książęcy Eggenberg warzy od roku 1999 najmocniejszy lager na Ziemi o nazwie SAMICHLAUS ( Swięty Mikołaj) - ten zawiera do 14 % obj. etanolu, a leżakuje niemal rok!
          Nie należy oczekiwać od piw z dużą zawartoscią alkoholu dobrej pienistosci - tej alkohol nie służy.
          O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

          Comment

          • grzech
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.04
            • 4592

            #6
            Jedno z pierwszych zagranicznych piw, które wypiłem. Potwierdzam - świetne. Oprócz tego ćwiczyłem: Hopfen Perle i Nessie (ciemne, z dymionego słodu). Też dobre.

            ART - widzę,że Cię nieźle trzepnęło (albo mnie), ale nie napisałeś skąd to; Browar Eggenberg o ile dobrze pamiętam mieści się w Austrii w miejscowości Marktoberdorf.

            Comment

            • grzech
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.04
              • 4592

              #7
              Wyjdzie, że się ludzi czepiam, ale Samichlausa to robi szwajcarski Hurliman (przez "u" umlaut).

              Comment

              • piwo
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.08
                • 810

                #8
                Originally posted by Czes
                Austriacki browar książęcy Eggenberg warzy od roku 1999 najmocniejszy lager na Ziemi o nazwie SAMICHLAUS ( Swięty Mikołaj) - ten zawiera do 14 % obj. etanolu, a leżakuje niemal rok!
                Nie należy oczekiwać od piw z dużą zawartoscią alkoholu dobrej pienistosci - tej alkohol nie służy.
                Piłem i widziałem piwa mocniejsze.
                Między innymi francuski Belzebub 15%.

                Comment

                • piwo
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.08
                  • 810

                  #9
                  Też mi się wydaje że św. Mikołaj jest warzony w Szwajcarii,
                  jak pamiętam to na etykietce był napis, że piwo znajduje się
                  w księdze rekordów Guinessa - jako najmocniejsze.

                  Comment

                  • grzech
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.04
                    • 4592

                    #10
                    Do trzech razy sztuka - Belzebuth !

                    Choć smakował jak piwo górnej fermentacji. Sprawdzę, może jest coś na etykiecie.

                    Comment

                    • Czes
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.06
                      • 752

                      #11
                      Szwajcarski browar Huerlliman warzył Samichlausa dopóki nie wchłonęła go grupa Feldschloeschen (?)- największa w Szwajcarii. Ci uznali,że nie będą się bawić takim drobiazgiem: trzeba bowiem wiedzieć,że Samichlaus był warzony ceremonialnie tylko raz w roku, własnie w Mikołajki 6 grudnia i dopiero po roku, jeszce bardziej ceremonialnie wypuszczany na rynek. Dobry Bóg sprawił, że: 1) grupa Feldschl...
                      została ukarana kłopotami i ostatnio padła łupem Carlsberga, 2) warzenie Samichlausa podjęli Austriacy przy życzliwej pomocy piwowarów Huerllimana.
                      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23929

                        #12
                        Grzechu: niestety mam dzisiaj internetowe połączenie przerywane, więc piszę tyle ile przejdzie...

                        no i Cześ ma rację teraz Eggenberg warzy Samichlausa
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • Czes
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2001.06
                          • 752

                          #13
                          Przypuszczam, że Belzebub (?) to piwo górnej fermentacji, a najmocniejszym lagerem jest jednak Swięty Mikołaj.
                          Co do rekordów mocy, to ostatni padł niedawno, gdy piwowarzy z Bostonu przygotowali w związku z Millenium piwo o takiej własnie nazwie. Zawierało 19,5 % obj. alkoholu. Było piwem górnej fermentacji, dodatkowo już w beczkach sycone syrupem klonowym i wówczas dofermentowywane szczepem drożdży szampańskich.
                          Po eleganckim zapakowaniu było bardzo drogie: 200$
                          za butelkę szampańską, którą należało otworzyć 1 stycznia 2001.
                          O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                          Comment

                          • grzech
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.04
                            • 4592

                            #14
                            Przepraszam, nie wiedziałem.
                            Interesuje mnie piwo jako takie, zaś ekonomiczno-handlowe zagadnienia mniej.

                            A swoją drogą jak tak dalej pójdzie, za jakiś czas będzie na świecie jeden wielki browar (pewnie australijski) robiący jeden rodzaj piwa. Mam nadzieję, że tego nie dożyję.

                            Comment

                            • piwo
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2001.08
                              • 810

                              #15
                              Sorry, za tego Belzebuba - jakoś nie mogę się przyzwyczaić, że to Belzebuth, po tych wszystkich Lucifer'ach, Duval'ach, Satan'ach, Judas'ach aż chce się spolszczyć.

                              Sprawdziłem na etykietce - górnofermentacyjne.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X