Hofstetten, Granit Ice Bock

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9789

    Hofstetten, Granit Ice Bock

    Podaję nazwę wg zapisu na stronie browaru, wg ety to raczej Granitbock Ice. Piwo poważne, ma 11,5% i 26*.
    Piwo powstaje przez wymrażanie "zwykłego" Granit Bocka, jest brązowe, nieprzejrzyste. Piana beżowa, nietrwała, próbuje jednak zaistnieć i przez chwilę się pręży...
    Pachnie ciekawie, w zasadzie jak całkiem przyzwoity porter bałtycki . Smakuje podobnie - suszone owoce, popiół, karmel, wino, orzechy, no i rozgrzewający alkohol.
    Gazu niewiele. Smukła butelka 0,33, tym razem granitowo-lodowa eta, na kontrze info o mrożeniu, kapsel browaru.
    Bez wątpienia ciekawe, konkretne piwo, do powolnej degustacji, najlepiej we własnym, bezpiecznym fotelu...
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

    #2
    Hofstetten, Granitbock Ice

    Granitbock Ice to koźlak lodowy oparty na ichniejszym Granitbocku. W procesie wymrażania udało się osiągnąć poziom 11,5% alkoholu.

    Czarnobrązowa, nieprzenikniona barwa. Pod silnym strumieniem światła połyskuje wiśniowo. Można tez dostrzec wtedy niewielki osad na dnie szkła.
    Jasnobrązowa piana o niejednorodnej teksturze. Szybko redukuje się do obrączki wokół szkła i nieznacznych pozostałości na powierzchni.
    W zapachu wyraźne karmelowe, nieco palone nuty, aczkolwiek na pierwszym planie aromaty kojarzące się z ciemnym, wilgotnym pieczywem w klimacie pumpernikla. Nieco w tle owocowe nastroje suszonej śliwki. Dość wyraźne alkoholowe odcienie dopełniają całości.
    Mocne alkoholowo w smaku, ciepłe, rozgrzewające. Wyraziste karmelowe nuty, stosunkowo duża goryczka, aczkolwiek kontrowana słodką, słodową bazą. Dodatkowo śliwkowe i rodzynkowe tony w posmakach.
    Nagazowanie jest oczywiście nieduże, za to, czego można było oczekiwać, piwo jest treściwe, gęste.
    Butelka 330ml z etykietą w stylu innych piw z tego najstarszego browaru w Austrii. Szanuję koncepcję stylistyczną, aczkolwiek do mnie nie przemawia. Jest zbyt mdła. Srebrny kapsel ze stylizowaną nazwą browaru. Musiał gdzieś spaść, bo nie widzę go na zdjęciu

    Piwo wybitnie degustacyjne. Bogate, aromatyczne, treściwe, rozgrzewające. Aczkolwiek wydaje mi się, że alkohol jest jednak nieco zbyt nachalny w odbiorze. Dla koneserów i zdobywców bieguna południowego jak znalazł 8 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12575

      #3
      Warto dodać, że to steinbier - rozżarzony kamień ( granit) wrzucany jest do kadzi zaciernych, gdzie w kontakcie ze słodem nadawał piwu karmelowo-dymnego posmaku. I jest dodatkowo wymrażany -

      Tu są fajne stare zdjęcia z browaru:



      Ekstr. 26%
      Alk. 11,5%

      Aromat - podpieczony karmel, ciut popiołowe, suszona śliwka z nutką destylatu
      Piana - średnia, niezbyt trwała, kremowa, zwarta
      Barwa - ciemny brąz, zmętnione
      Wysycenie - umiarkowane, ale podszczypuje
      Smak - suszona śliwka, trochę powideł z podwędzanej śliwki, podpieczony karmel, minimalna cierpkość owocowa, alkohol łagodnie wyczuwalny, daje posmak chili przyjemnie rozgrzewając. Jest też trochę popiołowej goryczki
      Treściwość - bardzo wysoka

      Bardzo dobre piwo i ciekawe nie tylko ze względu na proces warzenia. Warto, szczególnie że pojawiło się w Polsce.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12575

        #4
        Click image for larger version

Name:	P1080157.JPG
Views:	87
Size:	21,0 KB
ID:	2317149

        Comment

        Przetwarzanie...
        X