Hofstetten, Bio Kürbisbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

    Hofstetten, Bio Kürbisbier

    Piwo dyniowe z browaru Hofstetten. Ten zarządzany przez rodzinę Kramerów browar jest według Księgi Rekordów Guinnessa najstarszym w Austrii, a jego korzenie sięgają XIII wieku. Jako, że jest to produkt z modnej ostatnio rodziny wyrobów ekologicznych, poza ekologicznym sokiem z dyni (zawiera go 8%) wykorzystano również chmiel z ekologicznych upraw. Dobra. Ekstraktu nie podano, alkohol na poziomie 5%.

    Barwa ciemnosłomokowo-żółta. W zasadzie klarowna, choć przy dnie widoczna drobna sedymentacja.
    Piana bardzo mikra od nalania. Po kilku minutach tylko obrączka wokół szkła oraz Droga Mleczna na powierzchni.
    Aromat niezbyt wyraźny słodowo-słodkawy, gdzieś w tle faktycznie pachnie dynią.
    Smak dość osobliwy. Piwo praktycznie pozbawione goryczki, za to posiada mocne dyniowe nuty, z lekkim, jakby trawiastym odcieniem. Słodowość śladowa. I to już naprawdę wszystko.
    Nagazowanie jest bardzo wysokie. Piwo musuje w ustach. Za to treściwość jest niewysoka.
    Butelka 330ml typu vichy, z mało przejrzystą okleiną z motywem dyni. Na kontrze jakiś bio-znaczek. A na szczycie szyjki firmowy kapsel.

    Specyficzny wynalazek. Nawet pije się dobrze, aczkolwiek w piwnych kategoriach krąży na marginesie akceptowalności. Dobre na ciepłe dni, gdzieś w podróży. No i absolutnie nie nadaje się dla dyniofobów, albowiem to warzywo jest tu obecne w mocno odczuwalnym stopniu. 7 w skali 1-10 i z dyńki
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...
X