Bierol, Baker's Bread Ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12919

    #1

    Bierol, Baker's Bread Ale

    Bierol to młody (2014) kraftowy browar z Tyrolu.



    Piwo uwarzone w kooperacji z tą piekarnią: https://www.therese-moelk.at/

    Bo mamy do czynienia z chlebowym ejlem, czyli piwem, gdzie do warzenia dodano chleb.
    Z chmieli wybrano Hallertauer Cascade

    ekstr. 13,8%
    alk. 5,8%

    Aromat - przyjemny owocowy kwasek (ale nie typowo cytrusowy), drożdże, słodowo-chlebowe łagodne akcenty
    Piana - olbrzymia, na początek sama piana, opada w średnim tempie, nie jest bardzo gęsta, zostawia trwały kożuszek, trochę zostaje na szkle
    Barwa - jantarowo-herbaciana, mętna
    Wysycenie - żywe, wyraźnie musujące
    Smak - rześka, kwaskowa owocowość (świeże śliwki, renklody), tony drożdżowo-słodowe kwaskowe tony chlebowe, leciutkie karmelowe muśnięcie, goryczka dość wyraźna, chmielowe tony nieco cytrusowe. Finisz z wyraźniejszą, długą goryczką
    Treściwość - pełne piwo

    Piwo, które łączy cechy klasycznego kellera z American Pale Ale. Przed otwarciem oczekiwałem więcej doznań związanych z chlebem. Podczas picia najbardziej intrygująca była jednak kwaskowa, rześka owocowość, sporą rolę odgrywał tu zapewne ten bawarski Cascade, który idealnie sparował się z drożdżowymi kwaskowymi tonami.

    Piwo jest, żywe, rześkie. Udany eksperyment.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Bierol, Mountain Pale Ale
    darekd
    Tyrolski minibrowar z miejscowości Schwoich (niedaleko od granicy z Bawarią).

    IPA

    Ekstr. 16 %,
    Alk. 6,3%
    IBU 60

    Chmiele: Cascade, Amarillo, Citra

    https://www.bierol.at/

    Aromat - cytrusy i owoce tropikalne (mango) od chmieli,...
    2024-11-19, 00:02
  • darekd
    Widawa, Lichtenhainer
    darekd
    Lichtenhainer czyli niemiecki styl (kwaśna, lekka pszenica, ew. z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego. W składzie również słód wędzony).

    Piwo na podstawie receptury piwa Damiana Wadasa "Efekt Placebo", zwycięscy VII Gwiazdkowego Konkursy Piw Domowych organizowanych przez...
    2024-09-05, 23:05
  • darekd
    Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
    darekd
    Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
    2024-07-22, 00:26
  • darekd
    ReCraft, [Piwne Podziemie], Ticket to Hell
    darekd
    Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj

    "German Helles"

    Ekstr. 12%, alk. 4,9%

    Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...
    2024-12-09, 02:23
  • darekd
    Kundmüller, Weiherer Zwickerla Hell
    darekd
    Znany browar z Górnej Frankonii.

    .
    11,3% ekstr.
    4,9% alk.

    https://www.brauerei-kundmueller.de/...erer-zwickerla

    Aromat - wyraźne drożdże (lekka kwaskowość owocowa), lekki słód, chmiel dość wyraźny (łąka)
    Piana...
    2024-04-28, 01:18
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...