Bierol, Baker's Bread Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    Bierol, Baker's Bread Ale

    Bierol to młody (2014) kraftowy browar z Tyrolu.



    Piwo uwarzone w kooperacji z tą piekarnią: https://www.therese-moelk.at/

    Bo mamy do czynienia z chlebowym ejlem, czyli piwem, gdzie do warzenia dodano chleb.
    Z chmieli wybrano Hallertauer Cascade

    ekstr. 13,8%
    alk. 5,8%

    Aromat - przyjemny owocowy kwasek (ale nie typowo cytrusowy), drożdże, słodowo-chlebowe łagodne akcenty
    Piana - olbrzymia, na początek sama piana, opada w średnim tempie, nie jest bardzo gęsta, zostawia trwały kożuszek, trochę zostaje na szkle
    Barwa - jantarowo-herbaciana, mętna
    Wysycenie - żywe, wyraźnie musujące
    Smak - rześka, kwaskowa owocowość (świeże śliwki, renklody), tony drożdżowo-słodowe kwaskowe tony chlebowe, leciutkie karmelowe muśnięcie, goryczka dość wyraźna, chmielowe tony nieco cytrusowe. Finisz z wyraźniejszą, długą goryczką
    Treściwość - pełne piwo

    Piwo, które łączy cechy klasycznego kellera z American Pale Ale. Przed otwarciem oczekiwałem więcej doznań związanych z chlebem. Podczas picia najbardziej intrygująca była jednak kwaskowa, rześka owocowość, sporą rolę odgrywał tu zapewne ten bawarski Cascade, który idealnie sparował się z drożdżowymi kwaskowymi tonami.

    Piwo jest, żywe, rześkie. Udany eksperyment.
    Attached Files
Przetwarzanie...
X