100 Blumen, Wiener Lager

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2484

100 Blumen, Wiener Lager

Click image for larger version  Name:	100 Blumen Wiener Lager v.2.jpg Views:	3 Size:	26,1 KB ID:	2342998
    100 Blumen to mały wiedeński browar, założony w 2016 r. przez dwóch piwowarów domowych. Piwo to, czyli lager wiedeński, to prezent od Darka Dąbrowskiego (darekd), który bawił jakiś czas w stolicy Austrii.
    Smak łagodny, ze złożoną słodowością, świetnie oddającą typowy charakter słodów wiedeńskich, które są nieco intensywniej suszone i przez to delikatnie tostowe, niemal już zahaczające o wrażenia karmelu, ale jednak nie przekraczające tej granicy.
    Darek zasugerował mi, że wyczuwa w smaku tego piwa pewne niuanse gryczane, rzeczywiście można ten smak tak kojarzyć, ale myślę, że to właśnie robota dobrego, klasycznego słodu wiedeńskiego, który dobrze balansuje pomiędzy jasnym słodem pilzneńskim a monachijskim, tworząc głęboki smak i bursztynowy kolor.
    Według mnie, świetne piwo, bo czuć w nim taką naturalną, niewinną kraftowość.
    Finisz półwytrawny do wytrawnego, piana obfita, leciutko przyciemniona. Jest lekka kremowość, gładkość, słodowość z delikatnym europejskim chmielem.
    Takie niby zwykłe piwo, ale jednak ma coś w sobie.
    Last edited by skitof; 2024-10-30, 20:48.
Przetwarzanie...
X