Schrems, Schremser Vienna I.P.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12749

    Schrems, Schremser Vienna I.P.

    Browar z Dolnej Bawarii niedaleko granicy z Czechami

    Alkoholgehalt: 4,8% Kategorie: Hopfiges Wiener Lager Tags: Hoppy Wiener Lager, Untergärig, Kaltgestopft, Hopfen, Naturtrüb, Zitrusaroma Kalt Cascade gestopft, kräftig untergärig. Unfiltriert. Lagerbier Wiener Art.Mit Liebe gebraut in Schrems. Gebindegrößen: EINWEGFLASCHE TWIST OFF 0,33L [Träger á 12 Flaschen]


    Vienna lager, do chmielenia na zimno dodano Cascade
    4,8% alk.

    Aromat - bezpośrednio po otwarciu butelki wyraźny chmiel z tonami trawy cytrynowej, po czasie słód już wyraźniejszy, trudny do określenia (nie karmel), bo nakłada się na niego chmielowy aromat
    Piana - wyższa, średnia trwałość, z dłuższym drobnym kożuszkiem
    Barwa - mętny bursztyn
    Wysycenie - umiarkowane, potem łagodne, lekko musuje
    Smak - słodowy, ale czuć nieco cytrusowe niuanse (mimo, że Cascade zadany chyba tylko na zimno). Słodowe tony miękkie, jest podpiekana skórka chlebowa i odrobina suszu owocowego. Goryczka subtelna
    Treściwość - pełne piwo

    Nie do końca rozumiem czemu amerykańska odmiana chmielu na zimno, trochę trudno odgadnąć że to wiedeńczyk, choć posiada słodowe cechy stylu.
    Z drugiej strony jest oryginalne, złożone, pełne w smaku i smaczne. Takie nowoczesne podejście, czemu nie, szczególnie że to udane piwo.

Related Topics

Collapse

  • Javox
    Utopian, Vienna Keller
    Javox
    Browar z okolic Exeter

    Vienna Keller Lager
    Chmiel: Boadicea, alko 4,8%, IBU 28.

    Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
    Lacing - sporo.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony jasny pomarańczowy.
    Aromat - przyjemna zbożowość nieco drożdżowa....
    2022-02-10, 02:11
  • RomaNzRumunii
    Vienna lager bardzo wolną fermentacja
    RomaNzRumunii
    Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
    2022-01-25, 16:05
  • m2200
    Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
    m2200
    Cześć,

    znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

    Jak...
    2019-04-30, 16:10
  • Brandis
    Chmielenie na zimno.
    Brandis
    Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
    Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
    2020-02-05, 16:00
  • ksieciuniu
    chmielenie na zimno a lagerowanie
    ksieciuniu
    Witam,
    chciałbym się poradzić w temacie: lagerowanie a chmielenie na zimno (a nawet na bardzo zimno ).
    Już wyjaśniam o co chodzi. Po raz kolejny nastawiłem „american” pilsnera, którego robię częściowo na polskich lub czeskich chmielach (Marynka + Lubelski, Premiant + Saaz),...
    2017-02-23, 16:23
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...
X