Schrems, Schremser Vienna I.P.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12864

    #1

    Schrems, Schremser Vienna I.P.

    Browar z Dolnej Bawarii niedaleko granicy z Czechami

    Alkoholgehalt: 4,8% Kategorie: Hopfiges Wiener Lager Tags: Hoppy Wiener Lager, Untergärig, Kaltgestopft, Hopfen, Naturtrüb, Zitrusaroma Kalt Cascade gestopft, kräftig untergärig. Unfiltriert. Lagerbier Wiener Art.Mit Liebe gebraut in Schrems. Gebindegrößen: EINWEGFLASCHE TWIST OFF 0,33L [Träger á 12 Flaschen]


    Vienna lager, do chmielenia na zimno dodano Cascade
    4,8% alk.

    Aromat - bezpośrednio po otwarciu butelki wyraźny chmiel z tonami trawy cytrynowej, po czasie słód już wyraźniejszy, trudny do określenia (nie karmel), bo nakłada się na niego chmielowy aromat
    Piana - wyższa, średnia trwałość, z dłuższym drobnym kożuszkiem
    Barwa - mętny bursztyn
    Wysycenie - umiarkowane, potem łagodne, lekko musuje
    Smak - słodowy, ale czuć nieco cytrusowe niuanse (mimo, że Cascade zadany chyba tylko na zimno). Słodowe tony miękkie, jest podpiekana skórka chlebowa i odrobina suszu owocowego. Goryczka subtelna
    Treściwość - pełne piwo

    Nie do końca rozumiem czemu amerykańska odmiana chmielu na zimno, trochę trudno odgadnąć że to wiedeńczyk, choć posiada słodowe cechy stylu.
    Z drugiej strony jest oryginalne, złożone, pełne w smaku i smaczne. Takie nowoczesne podejście, czemu nie, szczególnie że to udane piwo.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12864

    #2
    Zdjęcie: Click image for larger version

Name:	P1140635.jpg
Views:	7
Size:	96,9 KB
ID:	2347108

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Javox
      Utopian, Vienna Keller
      Javox
      Browar z okolic Exeter

      Vienna Keller Lager
      Chmiel: Boadicea, alko 4,8%, IBU 28.

      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
      Lacing - sporo.
      Gaz - średni.
      Barwa - zamglony jasny pomarańczowy.
      Aromat - przyjemna zbożowość nieco drożdżowa....
      2022-02-10, 03:11
    • RomaNzRumunii
      Vienna lager bardzo wolną fermentacja
      RomaNzRumunii
      Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
      2022-01-25, 17:05
    • m2200
      Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
      m2200
      Cześć,

      znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

      Jak...
      2019-04-30, 17:10
    • Brandis
      Chmielenie na zimno.
      Brandis
      Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
      Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
      2020-02-05, 17:00
    • ksieciuniu
      chmielenie na zimno a lagerowanie
      ksieciuniu
      Witam,
      chciałbym się poradzić w temacie: lagerowanie a chmielenie na zimno (a nawet na bardzo zimno ).
      Już wyjaśniam o co chodzi. Po raz kolejny nastawiłem „american” pilsnera, którego robię częściowo na polskich lub czeskich chmielach (Marynka + Lubelski, Premiant + Saaz),...
      2017-02-23, 17:23
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...