Gusswerk, Eisbergbock

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12895

    #1

    Gusswerk, Eisbergbock

    Koźlak lodowy (wymrażany) z rzemieślniczego browaru spod Salzburga.

    11,1% alk. (na stronie www podają 11,5%), ekstr. 23,8%

    Chmiele: Mühlviertler Malling, Tettnanger Tradition, Tettnanger Aroma, Simcoe, Citra

    Podają, że wymrażanie odbywa się w temp. - 20*C



    Aromat - słodowy, bardzo intensywny (karmel, kandyzowane owoce, ciut miodowej kwiatowości, podpieczone ciasto drożdżowe, susz owocowy)
    Piana - umiarkowanie wysoka, w miarę szybko opadała do trwalszego kożuszka, potem prawie nic
    Barwa - zmętniona miedź
    Wysycenie - umiarkowane, choć na języku musuje wyraźnie
    Smak - przewodzi nuta przypominająca szlachetny destylat owocowy, gdzie alkohol głównie rozgrzewa. Łagodne tony karmelu, suszonych owoców z delikatną cierpkością. Jest również wyczuwalny chmiel z odrobiną goryczki i bardzo delikatną, ulotną cytrusowością. Finisz, żywy, rozgrzewający. Chmiel i owocowa cierpkość przełamują słodycz, która nie jest zresztą przesadna
    Treściwość - wysoka, ale nie jest to bardzo ciężkie piwo

    Piwo aż gęste w aromacie, a w smaku jak na Eisbocka jest wytrawnie, nie ma gęstego, słodowego ciężaru. Oryginalne, ciekawe, dobre.
    Buteleczka degustacyjna - 0,25 l.

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...