Schwewater - browar niedaleko Wiednia. Zwickl jest piwem niefiltrowanym sprzedawwanym w zielonych butelkach z zamknięciem jak u nas soki Tymbarku. Alkohol ok 5 procent. Smak naprawdę dziwny - trochę owocowy, trochę jak kwaskowaty ale taką orzeźwiającą kwaskowatością. Piana trochę zbyt szybko opada. Piwo charakterystyczne, ciekawe dla mnie na 5.
Schwechat, Schwechater Zwickl
Collapse
X
-
Schwechat, Schwechater Zwickl
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Tagi: brak
-
-
Browar nazywa się Schwechat tak jak i miasto w którym jest produkowane , a piwo Schwechater Zwickl ,alkohol 5,4 % butelka zielona z tłoczeniami , zamknięcie "tymbarkowe".
Wrażenia z konsumpcji wraz z fotką wkrótce.Piwo dziwne ale pyszne.Last edited by sibarh; 2005-09-05, 20:53.2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarhBrowar nazywa się Schwechat tak jak i miasto w którym jest produkowane , a piwo Schwechater Zwickl.
Comment
-
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Comment
-
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Comment
-
-
Butelka 0,5 litra, alkohol 5,4%, ekstrat ??
import prywatny, piwo z miasta Schwechat
Kolor - żółty, mętny
Piana - drobnobąblowa, wysoka, nie trwała, opadła po 2 minutach
Zapach - bananowy ? ostry z dziwnym aromatem
Gaz - w normie
Smak - kwaskowate, aromat gozdzikowo-cytrynowy, ostry
Moja ocena - piwo inne niż wszystkie, dobre, koniecznie każdy piwosz
powinien spróbować.2800 nowe piwa opisałem na forum
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziTak jak poprzednicy, polecam! Mi trochę przypomina witbiera, lekko owocowe, żywe, orzeźwiające.
molszew
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziTak jak poprzednicy, polecam! Mi trochę przypomina witbiera, lekko owocowe, żywe, orzeźwiające.
Comment
-
-
Piwo przywiezione przez bratanków z Austrii. Butelka 0,5l. Moc 5,4, ekstrakt? Piwo bardzo mętne, nieprzejrzyste. Barwa podobna do scukrzonego miodu. Żółtawo jasno brązowa. Piana duża, bardzo drobniutka, biała. Średnio trwała. Po redukcji do grubego kożucha już trzyma się trwale, pozostawiając obfite ślady na ściankach kufla. Zapach umiarkowanie mocny. Słodowy z lekkimi akcentami chmielu, przyjemny. Smak wyraźnie słodowy z nutami typowymi dla piw niepasteryzowanych. Chmiel na dalszym planie. Goryczka delikatna, ale wyraźnie zaznaczona. Troszkę drożdżowych smaczków. No i faktycznie coś z goździka. Wysycenie delikatne, drobniutkie i niezbyt mocne. Opakowanie (jak na zdjęciu sibarha, ale z „normalnym” kapslem) ładne, trochę w stylu retro. Dzięki zielonej butelce od razu widać, że piwo jest bardzo mętne, co zachęca do zakupu. W ogóle całość fajnie wygląda. Piwo dobre, nawet bardzo. Wydaje mi się, że by świetne było na upał. Właściwie bez mankamentów. Oceniam je na 5+ (1 – 6).
Dzięki Weronika, DanielTo lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Znakomite, orzeźwiające piwo prosto z lodówki. Biorąc pod uwagę 10 tygodniowy okres trwałości do spożycia, warunki przechowywania mają bardzo duże znaczenie. Piłem piwo z partii z marca z datą do 10 maja bodajże. Zwickl ze Schwechatu ma w sobie to coś, co powoduje, że chętnie wraca się do niego w słoneczne, ciepłe dni. Ja klasyfikuję go na równi z Białym z Obołonia, choć posmak jest delikatnie inny. W Wiedniu dostępny w sieci Spaar, ale tylko w lodówkach - na półkach próżno szukać. Cena 0,99 euro, butelka bezzwrotna. Warte polecenia, jedno z najlepszych nowych dla mnie piw austriackich, ktore wypiłem w podczas tygodnowego pobytu świątecznego.Don't trust nobody, It will cost you much too much
Beware of the dagger, It caress you at first touch
O, all small creatures, It is the twilight if the gods
Comment
-
Comment