Alkoholo do 5 %. Niestety jak to często w przypadku piw austriackich brak danych o ekstrakcie. Piana piękna i zwarta. Barwa jednak jak w piwie jasnym a nie marcowym. I niestety smak petów, duszący, piwo ciężko wchodzi. Przypomina nieudane produkty polskich browarów robiących piwo dla sieci handlowych. Dla mnie to był szok. Piwo ledwo na 2+.
Villach, Villacher Märzen
Collapse
X
-
Villach, Villacher Märzen
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Tagi: brak
-
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseO, etykieta w sam raz dla Pieczarka2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Comment
-
-
Pełna nazwa browaru to Vereinigte Kaerntner Brauereien AG, Villach (www.villacher.com), czyli "Zjednoczone Browary Karynckie S.A.". Nazwa w zasadzie mocarstwowa, w kontekście historii najnowszej powiewa grozą... .
Krótkotrwała, ale dumnie trzeszcząca biała i wysoka piana, kolor jasnozłoty, marcowe mogłoby być nieco bardziej konkretne kolorystycznie. Pachnie również mało zdecydowanie, jakoś-tak słodowo-piwnicznie.
W smaku jest lepiej, goryczka, zaraz za nią słód i posmaki chlebowo-piwniczne (albo skórkowo-chlebowe ). Trochę za dużo gazu, piwo ma tendencję do balonowania, co marcowemu nie przystoi.
Butelka NRW, etykieta - jak widać, jakoś nie powala.
Patrząc w sieć, chyba ten browar (te browary) mają sporo ciekawszych produktów, to piwo daje się wypić, ale nie daje palety odczuć, na jakie możnaby się nastawiać, pijąc marcowe w marcu .
Tak czy siak, dzięki Budvarowi, który trzęsącymi się ręcamy przytaskał tę butelkę prosto spod alpejskiej krowy .
Comment
-
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Comment
-
-
Kolor: Jasnozłoty.
Piana: Średniobąblowa, biała, opada po kilku minutach do cienkiej powłoki.
Zapach: Głównie słodowy, z trochę nieprzyjemnym tłem. Później pojawia się delikatne, miodowe tło.
Smak: Całkiem przyjemny, chmielowo-słodowy, miło zrównoważony. Zostaje przyjemny i dość mocny goryczkowy posmak.
Wysycenie: Średniowysokie.
Opakowanie: Buteleczka 0,33 taka jak wyżej, ale kapsel odkręcany.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kwadri Wyświetlenie odpowiedziZapach: Głównie słodowy, z trochę nieprzyjemnym tłem. Później pojawia się delikatne, miodowe tło.
Comment
-
-
W tym sezonie miałem okazję spożyć to piwo w "okolicznościach przyrody" mu właściwych, czyli w karynckiej knajpce na skrzyżowaniu tras narciarskich i wyciągów.
Jako napój "apres-ski" (za przeproszeniem ), a w zasadzie "in between" wchodzi rewelacyjnie .
Comment
-
Comment