Weitra, Das Helle

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    Weitra, Das Helle

    Butelka 0,5 litra, alkohol 5 %, eks.brak , import prywatny, piwo z miasta Weitra
    Kolor - złocisty, klarowny
    Piana - drobnobąblowa, średniowysoka, średniotrwała, opadła po 6 minutach i znikła
    Zapach - chmielowo-słodowy-ziołowo-owocowy
    Nasycenie - w normie (pite z butelki szczypie w język)
    Smak - chmielowo-słodowy z nutami ziołowo-owocowymi, wyraźnie słodkie z delikatną goryczką
    Dobre piwo do degustacji, ale latem nie do gaszenia pragnienia, za słodkie
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Piwko wygląda tak:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12694

      #3
      Browar z Dolnej Austrii, blisko granicy z Czechami, związany z browarem Zwettl

      Parametry:
      Ekstr. 11,8%
      Alk. 5,0%
      IBU 23

      Chmiel: Mühlviertel Tradition (odpowiednik bawarskiego Hallertau Tradition)



      Aromat - słodowo (podsuszone ziarno)-chmielowy (łąka, nieco kwiatowości)
      Piana - zdecydowanie wysoka, umiarkowana trwałość, na dłużej zostają drobne strzępy
      Barwa - jasne złoto, klarowne
      Wysycenie - umiarkowane, musujące
      Smak - słodsza (zbożowa) słodowa baza, lekki owocowy kwasek, chmiel całkiem wyraźny łąkowo-ziołowy, choć goryczka stonowana, długa i wyraźna w posmaku
      Treściwość - pełne piwo

      Przyzwoite, ale rzeczywiście jak wspomniał Sibarh prawie 20 lat temu trochę za dużo tej słodyczy (o zbożowym charakterze).
      Chyba przez co najmniej dwie dekady nic w tym piwie się nie zmieniło.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X