Eggenberg, Doppelbock Dunkel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    Eggenberg, Doppelbock Dunkel

    Butelka 0.33 litra firmowa, alkohol 8,5 %, eks.18%, kapsel dedykowany piwu
    Kolor - brązowy, colowy, klarowny
    Piana - ecri, średniowysoka, niezbyt trwała
    Zapach - owocowo-karmelowy
    Gaz - właściwy
    Smak - wyraźny słodkie, lekko palone, wyraźnie kawowo-karmelowe, lekkie nuty owocowe,
    Świetne piwo. Niestety działa usypiająco.

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 1575 ( 918 opisane na forum ) 818 - nowe na forum (moje)
    Last edited by sibarh; 2012-03-25, 13:31.
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Dunkel:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12674

      #3
      Parametry bez zmian.

      Aromat - kandyzowane owoce, potem karmel
      Piana - średnia, szybko znika praktyczni nic nie zostawiając
      Barwa - bardzo ciemny brąz
      Wysycenie - średnie, musujące
      Smak - na początku słodycz, ale taka prosta, potem przychodzą odczucia związane z karmelem, kandyzowanymi owocami i ciut nut palonych. Alkohol troszkę rozgrzewa
      Treściwość - spora

      Wiadomo, że słodycz w dubeltowych koźlakach musi być, ale tu posmaki, które mogą je tworzyć (owoce, czekolada, karmel) zlewają się trochę w niewyraźną słodką masę i dopiero potem czegoś można się doszukać. Duży plus natomiast za gładkość. Alkoholu nie czuć.
      Nie jest to dubeltowiec, który czymś ciekawym się wyróżnia. Z drugiej strony nie nie posiada cech, za które można krytykować czy uznać za piwo za wadliwe.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12674

        #4
        Zmieniona eta:
        Attached Files

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12674

          #5
          Po dłuższym czasie w aromacie i smaku karmel zastępują powidła, marmolada. Plus kandyzowane owoce cały czas. Chyba jeszcze bardziej gładkie, miło rozgrzewa. Piwo zyskało; oczywiście nadal nie jest specjalnie złożone, ale słodki kandyzowano-powidłowy, miękki profil słodowy idealnie zmiękcza organizm aż chce się otworzyć jeszcze jedną buteleczkę...
          Attached Files

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12674

            #6
            ... którą zostawiłem na tera. Prawie rok po terminie, ale profil bez zmian. Kandyzowane, słodkie, lekko palone i powidłowe. Utlenienie minimalne. Jedyny minus - to ostatnie z powyższego zestawu

            Zimowy sezon dubeltowych koźlaków https://www.browar.biz/forum/showthr...18#post1345618 otwarty

            Comment

            Przetwarzanie...
            X