Stiegl, Paracelsus Zwickl

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    Stiegl, Paracelsus Zwickl

    Butelka 0,5 litra NRW, alkohol 5 %, eks. 12%, kapsel firmowy browaru
    Kolor - żółto-miodowy, mętny
    Piana - drobna, średniowysoka, średniotrwała
    Zapach - delikatny pszeniczny
    Gaz - okey
    Smak - wyraźne nuty pszeniczne, ciut chmielu, średnio słodkie, lekka goryczka plus nuty kwaskowate
    Smaczne. Do wielokrotnego uzytku

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 2200 - moje 1115 nowe piwo na forum
    Last edited by sibarh; 2009-04-08, 16:20.
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Zwickl:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2484

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh Wyświetlenie odpowiedzi
      Smak - wyraźne nuty pszeniczne, ciut chmielu, średnio słodkie, lekka goryczka plus nuty kwaskowate
      Zgadza się. W zasypie jest i słód jęczmienny i pszeniczny. Oba są dość dobrze zrównoważone, podobnie zresztą jak całe piwo. Nic nie gra tutaj pierwszych skrzypiec. Piwo nie jest ani pszeniczne, ani jęczmienne, ani za słodkie, ani zbyt goryczkowe, jest dobrze nagazowane i jedynie piana szybko opada. Na języku czuć wyraźną ekstraktywność piwa. To co jest jednak wyraźnie wyczuwalne to takie charakterystyczne chlebowe nutki. Oczywiście jak na piwo typu zwickl przystało jest ono naturalnie mętne. Jak browar podaje, Paracelsus Zwickl uwarzony został wyłącznie z austriackich słodów i chmielów, z całkowicie ekologicznych upraw. Paracelsus pisał kiedyś, że piwo to dobre lekarstwo. To prawda.

      Comment

      • sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

        #4
        Aktualna fotka:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9787

          #5
          Piwo wygląda, jak wygląda, chociaż kolor określiłbym jako "jasnozłoty, zmętniony". Buduje białą, bardzo drobną, wysoką i dość trwałą pianę.
          Pachnie słodem, karmelem i owocami, może ciut cytrusami...? W smaku jest podobnie, ślad karmelu, owoce, jakiś sympatyczny posmak oldskulowy.
          Nasycenie średnie w kierunku wysokiego. Całe opakowanie krzyczy, że piwo jest "bio" i "öko", samo zdrowie normalnie, włącznie z kapslem, eta chyba ciut inna, niż na ostatniej fotce.
          Otwierałem piwo z lekką obawą, czy nie zaatakują mnie jakieś zioła, na szczęście obawy były płonne. Piwo do wypicia, ale - skoro to salzburski "szpecjalitet" - liczyłem na nieco więcej.

          Comment

          • Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6393

            #6
            Z nieukrywaną ciekawością zasiadłem do konsumpcji tego specjału

            Najpierw zestaw danych - ekstrakt 12,0*, alko 5,2%, IBU 17.

            Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
            Lacing - trochę było.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony, jaśniejszy pomarańczowy.
            Aromat - słodowość z nutami pomarańczowymi.
            Smak - słodkawe, delikatna słodowość o lekkich posmakach pomarańczowo cytrusowych. Goryczka lekka. W aftertaste chlebowość.

            Ciekawe, niezłe... wypite z przyjemnością choć na pewno mogłoby być jeszcze ciekawiej i smaczniej
            Attached Files

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12557

              #7
              Po raz pierwszy piłem to piwo, kiedy jeszcze nie wiedziałem o co chodzi w tych kellerach, zwicklach i innych zoiglach i te niefiltrowane piwa wydawały się czymś niezwykłym.

              Aromat - drożdżowa, łagodna owocowość i łagodny słód
              Piana - wyższa, niespecjalnie trwała, dłuższa koronka
              Barwa - jak u Javoxa, może nieco większe zmętnienie
              Wysycenie - łagodne/umiarkowane, ale musuje
              Smak - drożdżowe nieco kwaskowe owoce, lekkie przesuszone ziarno/chleb, łagodny kwiatowy chmiel z minimalną goryczką
              Treściwość - pełne piwo

              Choć browar duży, to piwo nie smakuje jak "zabielany" koncernowy niefiltr. Już nie wydaje mi się niezwykłe, ale dobra pijalność oraz przyjemne delikatne niuanse smakowe tworzą całkiem sympatyczne piwko.

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12557

                #8
                U mnie klasyczna butelka NRW 0,5 l. Click image for larger version

Name:	P1100258.JPG
Views:	101
Size:	21,5 KB
ID:	2323653

                Comment

                Przetwarzanie...
                X