Villacher, Villacher Stadtbräu

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Reventador
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.03
    • 47

Villacher, Villacher Stadtbräu

Degustowane na miejscu, w firmowej knajpie Villachera

Barwa: coś między miedzianą a bursztynową
    Piana: nieszczególnie obfita, dość szybko uległa rozwarstwieniu, jednak jej pozostałości utrzymywały się jeszcze dość długo
    Wysycenie: w normie
    Zapach: całkiem 'świeży', przeważają nuty owocowo-kwiatowe
    Smak: umiarkowanie słodowy, z przejawiającymi się nutami kwaskowatymi, sporo akcentów owocowych (chyba głównie morela lub brzoskwinia) oraz czegoś na kształt 'rdzawego' posmaku
    Opakowanie: piwo otrzymane w ładnym, dedykowanym dla niego kuflu

Ogólnie bardzo smaczne piwo, chyba najlepsze jakie przypadło mi próbować z browaru w Villach
    Attached Files
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9802

Do pełnej nazwy piwa (z menu) brakuje jeszcze "Hausbier". Piwo ma parametry 11,9*/4,9%.
    Moim zdaniem ciut brakuje barwie do miedzianej, ale na pewno jest bursztynowe .
    Piana biała i drobna, dość trwała, choć niewysoka.
    Bardzo fajnie pachnie, taką brzeczką i świeżym piwem. W smaku są nuty chmielowe, ale jednak słodowość dominuje, co niespecjalnie mi przeszkadza.
    Gazu dość dużo, nawet w zasadzie za dużo. Podane w ogródku w przybrowarnianej knajpie, gołe szkło, trochę słabo.
    Piwo generalnie mi smakowało, polecam.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Neulich, Original
      darekd
      Malutki browarek z własnym lokalem w berlińskiej dzielnicy Neukölln.

Summer Ale
      4,9% alk.
      20 IBU

Chmiele: Monroe (DE) i Comet (US)

https://neulich.de/bier/original/

Choć gdzie indziej podają, że dodatkowo jest jeszcze chmiel Magnum...
      2024-12-14, 01:43
    • dadek
      Katowice, Żwirki i Wigury 11, Browar StarKraft
      dadek
      Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
      W browarze pracują...
      2024-04-11, 23:26
    • dadek
      Berlin-Wedding, Oudenarder Str. 16-20, Vagabund Brauerei Kesselhaus
      dadek
      Browar powstały w 2021 roku w dawnej kotłowni znanej firmy Osram produkującej żarówki. Dojechać tu łatwo, dokładnie naprzeciwko znajduje się przystanek tramwajowy Osram-Höfe. Kompleks starych budynków z żółtej cegły jest bardzo duży, trzeba wejść bramą pod pierwszym z nich, potem...
      2022-11-18, 01:57
    • dadek
      Darmstadt, Nieder-Ramstädter Straße 3, Grohe-Die Brauhaus Legende
      dadek
      W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
      2022-10-21, 02:12
    • e-prezes
      Maskeron/Sante Adairius Rustic Ales, Kohia Nelson
      e-prezes
      Na RB jest u Sante, ale na tablicy był Maskeron. Czort wie! A ja wierząc zapewnieniom szefa, że "all local" tak opisuje.
      Dość czyste piwo, ale delikatna nuta jasnych owoców oraz wyraźna goryczka sprawia, że pije się dość odważnie kolejne porcje. Dość gładkie w odbiorze....
      2022-09-09, 16:32
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...