Duvel Moortgat, Duvel Tripel Hop Citra

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • GaryFisher
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.10
    • 739

    Duvel Moortgat, Duvel Tripel Hop Citra

    Duvel Tripel Hop [a.9.5%]

    Chmiel: Citra, Saaz Saaz, Styrian Golding i jeszcze raz "na sucho" Citra

    Kolor: złoty, jasny, mętny [5]

    Piana: wysoka, średnioziarnista, dosyć sztywna ale nie trzyma się za długo, chyba alkohol ją rozbija [4]

    Zapach: mocno chmielowy, cytrusowo-zywiczny, grejpfrutowo-pomaranczowo-sosnowo-swierkowy, trochę ziemisty, intensywnie trawiasty... czyli Citra rządzi, poza tym czuć wyraźnie skórkę pomarańczy, grejpfruta, kolendrę i drożdże, na drugim planie owoce tropikalne i trochę moreli, jak i typowo korzenne, belgijskie nuty [5]

    Smak: aż kwaśny od Citry, mocno drożdżowo-korzenno-ziołowy, też na pierwszym planie wyraźna kolendra, pomarańcze i grejpfruty, goryczka z Citry jest raczej średnia, cytrynowo-żywiczna, nie jest wiele mocniejsza niz w zwykłym Duvelu ale zupełnie inna, czuć niby alkohol ale tak jakby on tu pasował; nie smakuje to jak zwykły Duvel wcale, nie jest to doskonałe zrównoważone, nie jest to piwo idealne wcale, jest za to bezkompromisowe jak eksperymenty domowych piwowarów, czego po takim gigancie się nie spodziewałem [4.5]

    Nasycenie: wysokje, odpowiednie [5]

    Opakowanie: bączek z białą etykietą prawie identyczną jak ta z normalnego Duvela tylko z dopiskiem "Tripel Hop" i złotą tabelką z wymienionymi chmielami, kapsel złoty, dedykowany [5]

    Uwagi: zupełnie niekomercyjne w charakterze
    Producent: Duvel Moortgat (Anno 1871),
    Zakupione w: De Bierkoning w Amsterdamie
    Degustowane: 08.10.2012r. ok. godz. 19:30; 28.10.2012r. ok. godz. 23:00 w Haarlemie
    Data ważności: 01 2015
    Numer partii: L4052 2046
    Soundtrack: "Free" (holenderska, poprockowa składanka z jednym holenderskim kawałkiem); "Hellwood" by Hunter

    Click image for larger version

Name:	Duvel Mortgat Tripel Hop 9.5% II.jpg
Views:	1
Size:	58,7 KB
ID:	2086572
    Last edited by GaryFisher; 2012-11-30, 12:02.
    Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem
  • jacekwerner
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 2852

    #2
    Wersja 2013 chmielona jest zestawem Saaz i Syrian Golding oraz Sorachi Ace ( według opisu na etykietce - na zimno ).
    Kolor złoty, początkowo piwo klarowne - mętnieje po wlaniu osadu z dna butelki. Piękny chmielowy, kwiatowo-cytrusowy zapach
    ( intensywny do końca ), lekki nienachalny alkohol. W smaku cytrusy, wyraźny alkohol, kapka miodu; średnia, przyjemnie zalegająca
    w posmaku goryczka. Jak to w Duvelu - wszystko ładnie zbalansowane, i pomimo swoich 9,5 % zaskakująco pijalne.
    Podziękowania dla Przyjaciół za zakup tego wyśmienitego piwa.
    Tak wygląda wersja 2013 :
    Attached Files
    Ochotnicza Straż Piwna
    BAZA = 7446

    Comment

    • concerto
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼
      • 2003.09
      • 859

      #3
      Zwykłego Duvela nie piłem, ale jak pisał Jacek to piwo ma cudowny aromat i ewidentnie jest to główna jego zaleta. Nasuwają się skojarzenia ze Szczunem gdzie też triplowatość mocno przebija spod egzotycznych chmieli. Jak dla mnie takie mixy są dużo przyjemniejsze i łatwiejsze w odbiorze bo czyste triple to ciągle nie do końca moja bajka.
      "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #4
        Edycja 2013.
        Wypiłem to piwo zaraz po zakupie. I nie zawiodłem się na oczekiwanym aromacie. Bardzo fajny, delikatny, nienachalny ale jednoznaczny chmielowy aromat cytrusowy, w którego towarzystwie pobrzmiewała morelowa słodycz. W smaku, poza klasyczną dla Duvela rześkością, wybijała się mocna goryczka i ... świeżo ścięta trawa. Nie wiem skąd tak intensywnie ale tak to odczuwałem.

        Nie jestem wielkim fanem belgijskich jasnych mocnych ani agresywnego amerykańskiego chmielenia w belgijskich stylach ale w tym wypadku całość dla mnie zagrała. Aromat cytrusowy odwrócił nieco uwagę od cech BGSA, a jednocześnie nie był wyraźnie amerykański (pewnie przez swoje japońskie pochodzenie )

        Comment

        • Koninck
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.03
          • 180

          #5
          Świetnie wyważony smak pomiędzy ekstraktem owocowym i chmielu, ładnie pieści podniebienie. Jak zwykle produkt na wysokim poziomie tego browaru ....
          Piwo jest tylko dobre i bardzo dobre.

          Comment

          • Aleksandros
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.05
            • 352

            #6
            Alkohol: 9,5 %
            Użyte chmiele: Sorachi Ace, Saaz Saaz (jakiś ultrażetecki? ), Styrian Golding

            Kolor: Jasnożółty, piwo jest lekko zmętnione. 4
            Piana: Bardzo wysoka, ale dość gruboziarnista i szybko się dziurawi, choć nie znika do końca. Zostawia za to dużo śladów na szkle. 4
            Zapach: Średniointensywny. Owocowa słodkawość, trochę chmielowej ziołowości. 4
            Smak: Pełny, balans przesunięty nieco w stronę słodyczy. Czuć charakterysyczne dla belgijskich drożdży owoce i leciutkie przyprawy korzenne. Goryczka nie za mocna, raczej poniżej średniej, ale wyczuwalna i dość przyjemna. Zapowiadana na etykiecie "świeża, egzotyczna i owocowa nuta" od chmielu Sorachi Ace ujawnia się dopiero po dość mocnym ogrzaniu. Alkohol dobrze zamaskowany, rozgrzewa za to w przełyku i żołądku. Ogólnie pije się dobrze. 4
            Wysycenie: Dość wysokie, trochę za mocne. 4
            Opakowanie: Bączek ze standardową etykietą Duvela ozdobioną zieloną wstęgą z napisem Tripel Hop i szyszkami chmielu. Za kontretykiecie parę słów o piwie. Ogólnie 4-
            Uwagi: Smaczne piwo. Może i jest ciut bardziej i ciekawiej nachmielone od standardowego produktu browaru, ale już dawno go nie piłem, więc nie mogę tego ocenić. Warto spróbować.
            Last edited by Aleksandros; 2013-12-25, 23:32.

            Comment

            • Swaroga
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.10
              • 115

              #7
              2014

              Tripel Hop to limitowana seria Duvli, które oprócz podstawowych chmieli Saaz i Styrian Goldings dodają trzeci rodzaj chmielu podczas leżakowania (dry hopping). Co roku wybierają największą gwiazdę wśród chmieli. W tym roku to oczywiście amerykański Mosaic.
              9,5%

              OCZY : Delikatnie mętne o zółtym kolorze piwo. Piana spora i biała o grubych pęcherzach.

              NOS : mocne aromaty owoców takich jak litchi, cytryna, ananas, gruszka. Skórka od cytryny, żywica. Dosyć mocny, ale nie przeszkadzający zapach podobny do zmywacza do paznokci. Alkohol i kruche ciastko.

              USTA : mocno gazowane piwo o wodnistej konsystencji w tym samym stylu co zwykły Duvel.
              Piwo jest umiarkowanie słodkie o nutach owoców i ciasta. Lekko kwaskowate i cierpkie o nutach skórki i soku z cytryny. Piwo jest średnio gorzkie o nutach pestek od jabłka, alkoholu i grejpfruta. Posmak jest cierpki i delikatnie słodki.

              ODCZUCIA : całkiem ciekawa wersja. Jest wciąż cytrynowa i mydlana ale jest również bogatsza o bardzo przyjemna słodkość, którą trudno mi jest okiełznać słowami. Ogólnie piwo jest bardziej zrównoważone i bogate niż poprzednicy. Na razie mój ulubiony Duvel Tripel Hop.

              OCENA :
              smak : 8/10
              pijalność : 8/10

              Click image for larger version

Name:	duvel2014.jpg
Views:	1
Size:	37,2 KB
ID:	2049244
              Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
              https://www.facebook.com/hipester
              Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
              www.ratebeer.com/user/137460/

              Comment

              • jacekwerner
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2004.05
                • 2852

                #8
                Wersja 2015 to Equinox na zimno ( obok nieodłącznych Saaz Saaz i Styrian Golding oczywiście ). Piękna, biała, gęsta, trwała piana, cytrynowy kolor ( mętny ), a w zapachu i smaku klasycznie : brzoskwinia, cytryna, szampan, lekka pikantność, nienachalny alkohol
                i wyraźna ziołowa goryczka. Dla mnie absolutna klasyka, zawsze raz w roku z przyjemnością sięgam po kolejną "Limited edition" Duvela. Warto
                Ochotnicza Straż Piwna
                BAZA = 7446

                Comment

                • Javox
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2009.11
                  • 6433

                  #9
                  Niestety nikt nie pociągną wątku rocznikowego a może się skończył.
                  Pewnie w wolnej chwili dokopie się do tych informacji...
                  W każdym razie moja wersja pita w 2018 to Citra.

                  Piana - średnia i opada do cienkiej warstwy.
                  Lacing - trochę było.
                  Barwa - opalizujące złoto.
                  Gaz - średni.
                  Aromat - lekka cytrusowość na lekkiej bazie belgijskiej.
                  Smak - kwaskowata lekka belgijskość, lekka goryczka. Mała nutka końskiej derki

                  Całkiem niezłe, smakowało
                  Attached Files
                  Last edited by sibarh; 2021-12-18, 08:21.

                  Comment

                  • darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12616

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner Wyświetlenie odpowiedzi
                    Wersja 2015 to Equinox na zimno ( obok nieodłącznych Saaz Saaz i Styrian Golding oczywiście ).:
                    W nazwie powinno być Duvel Tripel Hop Citra:



                    bo jest jeszcze Duvel Tripel Hop Cashmere.



                    Browar święci w tym roku 150 lat.

                    Citra daje w tym wypadku trochę żywych, cytrynowych niuansów, ale całość jest dla mnie przyciężkawa.
                    Fajne piwo, choć wolę ich 6,66:

                    Lżejsza wersja klasyka. Alk. 6,66% alk. Użyli 6 rodzajów chmielu, ale przyznali się do dwóch dominujących - czeski Saaz (Żatec) i słoweński Styrian Golding Aromat - wyraźny, owocowo-korzenny. Dominuje podsuszana morela, jest też chmiel (chmielenie na zimno) Piana - zdecydowanie wysoka, bąbluje i dość szybko





                    Comment

                    • darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12616

                      #11
                      Click image for larger version

Name:	P1090545.JPG
Views:	78
Size:	20,2 KB
ID:	2322810

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X