Piwo z walońskiego rzemieślniczego browarku (niecałe 250 hl rocznie),
specjalizuje się głównie w typie Saison, popularnego w Walonii, kwaskowego, owocowego
piwa górnej fermentacji.
Browarek wygląda to tak:
Ich strona dość uboga:
Piwo:
Alk. 8%, refermentacja w butli, bez pasteryzacji. Butla 0,75 l, z kapslem, ale wewnątrz dodatkowo korek, który wyciągnięty został z całkiem niezłym odgłosem
Aromat - specyficznie ziołowy, trochę owocowy, ziemisty
Piana - gęsta, wysoka, średnio-drobna, trwała
Barwa - ciemnopomarańczowa, mętne
Wysycenie - umiarkowanie wysokie, mocno musuje i podszczypuje
Smak - wysoka kwaskowość, owocowa cierpkość cytrusowa, pikantna ziołowość, która dobrze koresponduje z wysyceniem, przypomina cydr. Ciut goryczki i słodowość również w tonach owocowych. Czekolady i kakaa nie wyczułem.
Treściwość - dzięki musującemu wysyceniu i kwaskowości wydaje się niewysoka, ale jest porządna.
Bardzo oryginalne piwo. Na naszym rynku unikatowe. Nie każdemu może smakować (i dla mnie jest jedno z najmniej "piwnych" piw), no ale "saison" cieszy się coraz większą popularnością w piwnym świecie, więc warto spróbować. Czuć, że to coś o czym jeszcze na browar.bizie będzie się pisać (podobnie jak o "sour"), przy których apy, ipy to style dość banalne.
Amerykanie piszą, że piwa z tego są bardzo cenione szczególnie w USA i Wielkiej Brytanii i bardzo ciężko dostępne na rynku i dlatego drogie.
Ale jest taki sklep u nas, w którym jest kilka rodzajów tego piwa i to taniej, niż tekście.
Oczywiście Drink-Hala, Wrocław
specjalizuje się głównie w typie Saison, popularnego w Walonii, kwaskowego, owocowego
piwa górnej fermentacji.
Browarek wygląda to tak:
Ich strona dość uboga:
Piwo:
Alk. 8%, refermentacja w butli, bez pasteryzacji. Butla 0,75 l, z kapslem, ale wewnątrz dodatkowo korek, który wyciągnięty został z całkiem niezłym odgłosem
Aromat - specyficznie ziołowy, trochę owocowy, ziemisty
Piana - gęsta, wysoka, średnio-drobna, trwała
Barwa - ciemnopomarańczowa, mętne
Wysycenie - umiarkowanie wysokie, mocno musuje i podszczypuje
Smak - wysoka kwaskowość, owocowa cierpkość cytrusowa, pikantna ziołowość, która dobrze koresponduje z wysyceniem, przypomina cydr. Ciut goryczki i słodowość również w tonach owocowych. Czekolady i kakaa nie wyczułem.
Treściwość - dzięki musującemu wysyceniu i kwaskowości wydaje się niewysoka, ale jest porządna.
Bardzo oryginalne piwo. Na naszym rynku unikatowe. Nie każdemu może smakować (i dla mnie jest jedno z najmniej "piwnych" piw), no ale "saison" cieszy się coraz większą popularnością w piwnym świecie, więc warto spróbować. Czuć, że to coś o czym jeszcze na browar.bizie będzie się pisać (podobnie jak o "sour"), przy których apy, ipy to style dość banalne.
Amerykanie piszą, że piwa z tego są bardzo cenione szczególnie w USA i Wielkiej Brytanii i bardzo ciężko dostępne na rynku i dlatego drogie.
Ale jest taki sklep u nas, w którym jest kilka rodzajów tego piwa i to taniej, niż tekście.
Oczywiście Drink-Hala, Wrocław