Fantôme, Fantôme Chocolat

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12675

    Fantôme, Fantôme Chocolat

    Piwo z walońskiego rzemieślniczego browarku (niecałe 250 hl rocznie),
    specjalizuje się głównie w typie Saison, popularnego w Walonii, kwaskowego, owocowego
    piwa górnej fermentacji.

    Browarek wygląda to tak:

    Expectations were high when we reached La Brasserie Fantôme and we entered a very cosy building. The Fantôme himself, Dany, showed us around...


    Ich strona dość uboga:



    Piwo:

    Alk. 8%, refermentacja w butli, bez pasteryzacji. Butla 0,75 l, z kapslem, ale wewnątrz dodatkowo korek, który wyciągnięty został z całkiem niezłym odgłosem

    Aromat - specyficznie ziołowy, trochę owocowy, ziemisty
    Piana - gęsta, wysoka, średnio-drobna, trwała
    Barwa - ciemnopomarańczowa, mętne
    Wysycenie - umiarkowanie wysokie, mocno musuje i podszczypuje
    Smak - wysoka kwaskowość, owocowa cierpkość cytrusowa, pikantna ziołowość, która dobrze koresponduje z wysyceniem, przypomina cydr. Ciut goryczki i słodowość również w tonach owocowych. Czekolady i kakaa nie wyczułem.
    Treściwość - dzięki musującemu wysyceniu i kwaskowości wydaje się niewysoka, ale jest porządna.

    Bardzo oryginalne piwo. Na naszym rynku unikatowe. Nie każdemu może smakować (i dla mnie jest jedno z najmniej "piwnych" piw), no ale "saison" cieszy się coraz większą popularnością w piwnym świecie, więc warto spróbować. Czuć, że to coś o czym jeszcze na browar.bizie będzie się pisać (podobnie jak o "sour"), przy których apy, ipy to style dość banalne.

    Amerykanie piszą, że piwa z tego są bardzo cenione szczególnie w USA i Wielkiej Brytanii i bardzo ciężko dostępne na rynku i dlatego drogie.



    Ale jest taki sklep u nas, w którym jest kilka rodzajów tego piwa i to taniej, niż tekście.

    Oczywiście Drink-Hala, Wrocław
Przetwarzanie...
X