3 Fonteinen, Doesjel

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

3 Fonteinen, Doesjel

A: 6% obj.
    E: n/n
    Butelka 0,375 l
    Nad nazwą dopisek Oude lambik

O ile udało mi się odczytać informację na etykiecie to jest to mieszanka 1, 2 i 3 letnich lambików.

Potężna czapa piany dość szybko redukująca się do minimum.
    Kolor złoty, głęboki, przejrzysty. Dolewka opalizująca przez wzniesione drożdże.
    Aromat kwaśny, jabłkowy i lekko cytrynowy. Jest trochę sierści końskiej ale przykrywa ją zapach koziego sera. Wydawało mi się, że aromatu nie można opisywać jako cierpkiego ale tutaj coś takiego się błąka.
    W smaku dominuje kwaśność, mocna, jak z niedojrzałego agrestu albo rabarbaru. Spod niej wychodzi smak zielonych jabłek i wyraźna grejpfrutowa goryczka. Wszystko jest delikatnie skontrowane słodyczą ale na tyle niską, że powoduje ona jedynie wrażenie pełni smaku.

Moja butelka była bardzo młoda (2010 r.) przez to pewnie mało rozbudowana. Mimo to piwo mi smakowało i trochę żałuję, że nie odłożyłem na kolejne 4-5 lat.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

Foto:
    Attached Files

Comment

• x57
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.05
      • 247

Kolor złoty.
      Piana niska ale trwała.
      Aromat złożony, lekkie cytrusy, głownie cytryna, mocne owoce, wyraźna końska derka, lekka korzenność i trochę jakby serowy i może minimalnie wędzony.
      Smak niedojrzałych kwaśnych owoców, kwaśność dość wysoka, lekko jakby cytrusowa słodkość, także goryczka średnia, cytrusowa, wysycenie średnie, finisz wytrawny, owocowy.
      Bardzo dobre.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
        Amber, Po Godzinach - Hoppy Bock
        darekd
        Ekstr. 18,1%, alk. 7%

Chmiele – Citra, Sabro, Chinook, Sybilla, Marynka. Chinook z własnych upraw browaru.

Amber święci 30 lat, o czym przypomina gustowny okolicznościowy kapsel

Aromat – początkowo chmielowo owocowo-cytrusowa nuta amerykańskich chmieli, następnie
        ...
        2024-07-21, 01:26
      • Dreamer
        Burning Sky, Cuvée 2017
        Dreamer
        styl: wild ale
        alk. 7,5%

Natychmiast po otwarciu piwa w powietrze unosi się intensywnie dziki, kwaskowaty zapach wsi, stajni, końskiej derki. Dzikości nie powstydziłyby się oryginalne belgijskie lambiki. W dzikie tło wplecione są nuty winne i nieco słodsze od nich nuty...
        2018-10-24, 16:20
      • iron
        BRŁO Berlin [Steamworks Brewing Europe], Hoppy lager vol. 2
        iron
        Piwo z kalendarza adwentowego

Alk 5,8% IBU 20

Kolor złoty
        Piana drobnopęcherzykowa długo utrzymująca się
        Zapach słodowo chmielowy z cytrusowym finiszem
        Wysycenie wysokie
        Smak słodowo chmielowy ze sporą przyjemną, cytrusową długo utrzymującą...
        2024-12-04, 22:00
      • darekd
        Lupulus, Lupulus NEIPA
        darekd
        Znany już w Polsce browar z walońskiego Luksemburga.

NEIPA chmielona Cryo Popem , drożdże: A38 Juice. W składzie też płatki owsiane.

7% alk,
        37 IBU

Aromat - owocowy (cytrusy z brzoskwiniami), w tle łagodny słodowy biszkopt
        Piana - umiarkowanie...
        2024-11-03, 21:40
      • darekd
        Störtebeker, Nordisch-Hell
        darekd
        Znany browar (dawniej Stralsunder) ze Stralsundu z Meklemburgii-Pomorza Przedniego

Ekstr. 10,7%
        Alk 4,6%

Ciekawy zestaw chmielowy, m.in ze stosunkowo nowymi krzyżówkami niemieckimi - Ariana, Cascade, Select i Akoya

https://www.stoertebeker.com/nordisch-h...
        2024-08-13, 22:05
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...