La Binchoise, Torma Belenos de Navida

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwo
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.08
    • 810

La Binchoise, Torma Belenos de Navida

Długo szukałem tego piwa w internecie bo miałem wątpliwości co do kraju pochodzenia.
    Wiele wskazywało, że jest to produkt Belgijski - kupiłem go w Hiszpanii i nic o Belgii nie ma na etykietce ale ten smak ... ach...

Znalazłem taką stronę:

oni też podali, że to hiszpańskie.

Ale do rzeczy:
    Piwo w butelce 0,75 l,
    kolor: ciemno brązowy
    zapach: najbardziej przypominał mi St Feulien..., owocowy, gęsty...
    smak: pełny aromatu, lekko chmielony - coś jak ww piwo i grimbergen... pycha na 6!!!!
    alkohol: 9% - nie wyczuwalny.

Coś przepysznego... dawno tak dobrego piwa nie piłem. Od razy miałem wątpliwości czy to aby nie belgijskie piwo. Fajna etykietka, zaśnieżona chata z kamienia.

Related Topics

Collapse

• Mar11111
    Początki z brewkitem...
    Mar11111
    Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
    ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
    2024-04-20, 14:46
  • JurasM
    Czyszczenie kamienia browarniczego
    JurasM
    Hej, mam pytanko. Czy macie problem z zabrudzeniami powstałymi ze szczawianu wapnia ( kamień browarniczy)? Jeśli tak, to czym to myjecie?
    2018-12-23, 20:42
  • dadek
    Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
    dadek
    Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
    2025-01-29, 03:15
  • e-prezes
    Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
    e-prezes
    alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
    2024-12-03, 22:18
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-22, 23:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...