Girardin, Gueuze

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

Girardin, Gueuze

Butelka 0,75 l. zamykana korkiem.
    A: 5 % obj.
    E: n/n

Kolor bardzo ciemnego złota, nieco pomarańczowy.
    Piana biała, drobna, wysoka i utrzymuje się zdecydowanie do samego końca.
    Aromat. Pierwszy plan to jabłkowa kwaśność i stajnia z mokrymi końmi mocna, niemal świdrująca w nosie. W tle rabarbar, grejfrut i drewno.
    W smaku bardzo wytrawne, średnio kwaśne. Mocno ściągające, cierpkie, taninowe. Końcówka goryczkowa i z posmakiem dębowego drewna. Dość mocno rozgrzewa.
    Wysycenie wysokie.

Piwo nie jest idealnie zbalansowane, nieco zbyt goryczkowe i taninowe, mimo to piłem je z ogromną przyjemnością.

Na korku w kilku miejscach wypalony napis: "Ref 8 X 2012". Co to może być? Kupiłem je ponad rok przed tą datą więc nie jest to data butelkowania data przydatności przydatności raczej też nie.

Related Topics

Collapse

• Petitpierre
    Mort Subite, Mort Subite Oude Gueuze Lambic
    Petitpierre
    Do starego lambika, która posiedział parę lat w dębinie dodaje się młodego, głównie żeby dodał odrobinę gazu. Piany nic, w zapachu koń, mokra ściółka po deszczu, ale dużo cukru kandyzu. W nucie dolnej sama stajnia. W smaku kwaśne, nieoctowe, jak przednie sherry amontillado, orzechowe,...
    2022-11-27, 18:41
  • e-prezes
    Pinta, Portermass Amburana
    e-prezes
    Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
    2025-01-19, 15:40
  • Prusak
    Browar Markowy, Hajnowskie Jasne Pełne
    Prusak
    E: 12%
    A: 4, 6%
    Mam kłopot z tym piwem, bo parametry jego są takie same jak Polskiego Lagera z tego samego browaru (tam się sypnąłem wpisując 4, 8 alko, i nie mam już możliwości edytowania, ale było, tak jak tu 4, 6).
    Piłem bezpośrednio po Polskim Lagerze i na 99,9% jestem...
    2024-09-20, 18:15
  • ART
    AleBrowar, Hop Sasa Double Ipa
    ART
    Mamy tu kolejną odsłonę Hop Sasa. Tu DIPA z Zombie i Amora Preta do chmielenia. Butelka.

No nie wiem. W ciemno powiedziałbym że to jakiś lekki owocowy kwas. Ale nie... to miała być double ipa z polskimi chmielami. Ostrzyłem sobie zęby na to jakie efekty daje zombie. No nie o takie...
    2024-02-16, 19:22
  • Blackbeard
    Lindemans, Gueuze Cuvée René
    Blackbeard
    Ekstrakt: nie podano. Alkohol: 5,5%. Zabutelkowane 30.10.2015 r.

Kolor: Jasny bursztyn, po przyjrzeniu się widoczne jest niewielkie zmętnienie.
    Piana: Biała, w przewadze drobnopęcherzykowa. Szybko redukuje się do minimalnego pierścienia i incydentalnych wysepek.
    Zapach:...
    2018-04-18, 16:44
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...