Millevertus, L'Amarante

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2656

    #1

    Millevertus, L'Amarante

    Piwo uwarzone w belgijskim minibrowarze Millevertus we współpracy ze sklepem Amarante z Virton. Sklep prowadzony jest przez zielarza i winiarza, stąd do produkcji gościnnie wykorzystano dwa egzotyczne gatunki pieprzu. Zawartość alkoholu to 7,5%.

    Barwa brązowa, dość mętna, na dnie szklanki drobny osad drożdżowy.
    Piwo wręcz wyskoczyło mi z butelki. Piana imponuje, jest drobnoziarnista, długo zalega kilkumilimetrową pierzynką, osadza się na ściankach szkła.
    Aromat jest lekko kwaśny, z mocnymi przyprawowymi nutami. W duchu mocnych belgijskich ejli.
    W smaku faktycznie wyczuwa się znacznie silniejszą pieprzowość i jest to wrażenie dominujące. Do tego mamy wyraźną słodowość, sprawiającą wrażenie nawet lekko podwędzanej. Goryczka odchmielowa jest nieduża, a finisz dość wytrawny właśnie z powodu tej silnej pieprzowości i kwaskowatych odcieni. W posmakach wrażenia nieco jak po zgryzieniu ziarna pieprzu.
    Nagazowanie jest stosunkowo wysokie. Piwo jest przez to pełne wigoru, co przy profilu smakowym stanowi dobry kontrapunkt.
    Butelka 330ml, z mało ciekawą etykietą, której jedyne graficzne ożywienie stanowią ziarna pieprzu. Jednolicie brązowy kapsel.

    Specyficzne piwo, w którym nuty pieprzu stanowią charakterystyczną podstawę smaku. Na pewno nie każdemu będzie to odpowiadać. Pieprz długo wygasa na podniebieniu a jak już wygaśnie to pojawiają się owe jakby dymione nastroje... Ciekawostka. 7,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
    dadek
    Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
    2023-12-05, 00:56
  • wpadzio
    Frontaal, Billiard
    wpadzio
    Holenderski mikrus Brouwerij Frontal został założony w 2015 roku w brabandzkiej Bredzie. Do obecnej chwili, jak na przyzwoitego rzemieślnika przystało, ma na swoim koncie kilkadziesiąt piw w mniej lub bardziej modnych stylach, choć tak jakby bardziej upodobał sobie stouty. I właśnie jeden...
    2019-03-22, 14:00
  • SwinskiRyjek
    Bobik słodowany
    SwinskiRyjek
    Viking Malt toto oferuje pod nazwą handlową "Sprau" jako dodatek do zasypu mający znacznie podkreślić i uwypuklić aromaty i smaki chmielowe.

    To takie ziarna wielkości grochu, przyjeżdżają w postaci nieco złamanej. Są dość twarde. Trzeba ześrutować i pomęczyć...
    2025-02-13, 18:23
  • dadek
    Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
    dadek
    Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
    2025-02-12, 02:28
  • darekd
    Plzeňský Prazdroj, Proud Ležák
    darekd
    Nowość z Pilzna - "trendy" piwo, mniej gorzkie od Prazdroja, lekki smak z tonami owoców.
    A żeby te tony uwypuklić w składzie znalazły się "aromaty naturalne" w składzie.

    3,9% alk.

    https://www.pivoproud.cz/

    Aromat - najbardziej wyraźną...
    2025-01-17, 20:39
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...