Proef, Mikkeller Big Worster Barrel Aged Barley Wine Chardonnay Edition

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12782

    #1

    Proef, Mikkeller Big Worster Barrel Aged Barley Wine Chardonnay Edition

    Ekstr. 18,3%, alk. ?

    Barley Wine leżakowany w beczkach pi winie (Chardonnay)

    Aromat - karmel, ciastka, trochę alkoholu, trochę słodkich i winnych owoców
    Piana - średnia, dość gęsta, jak na styl trwała
    Barwa - ciemne złoto
    Wysycenie - nie tyle wysokie, co ostre, podkreślone przez alkohol
    Smak - karmel, dojrzałe owoce plus winna, owocowa cierpkość, wyraźny alkohol,
    piekący.
    Treściwość - wysoka, typowa dla gatunku

    Pije się ciężko, dla mnie leżakowanie BW w beczkach po winie to nieudany eksperyment, bardziej polecałbym (jeśli już, bo to zawsze nakłada się na smak uwarzonego produktu bazowego) to po jakimś porto, maladze lub czymś cięższym, co też czynią. Dla mnie taki kontrast powoduje wrażenie piwa nieułożonego. Do tego jeszcze alkohol. Być może potrzebuje czasu. Generalnie niespecjalnie mi podeszło.
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2595

    #2
    Należy czytać między wierszami: Mikkeller Big Worster Barrel Aged Barley Wine Chardonnay Edition
    Mały porterek-przyjaciel nerek

    Comment

    • AndrewZG
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.08
      • 261

      #3
      Darku - to piwo ma 18,3 alkoholu, a nie ekstraktu, dlatego też może wyczułeś alkohol w smaku.
      Muszę przyznać, że mi to piwo bardzo podeszło - chociaż pije się je oczywiście ciężko - typowo degustacyjny trunek.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12782

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG
        Darku - to piwo ma 18,3 alkoholu, a nie ekstraktu, dlatego też może wyczułeś alkohol w smaku.
        Aaaaa, błąd w notatkach, dzięki!
        Wydawało mi się że jak na ekstrakt, jaki myślałem że ma, jest piwem raczej nieudanym.
        Tymczasem praktycznie wykracza już poza skalę BW i z tym alkoholem to dla mnie już taka sztuka dla sztuki.

        Dodam, że ów trunek piliśmy podczas wrocławkskiego Beer Geek Madness

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • ART
          Sady, Barley Wine
          ART
          Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.

          Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
          skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.
          2024-12-07, 17:56
        • darekd
          ReCraft, Polish Hazy IPA Zula&Amora Preta Edition
          darekd
          Świętochłowice

          14% ekstr.

          5,4% alk.

          Aromat - początkowo żywiczno owocowy chmiel. Owoce nieco słodsze, tropikalne, coś jak ananas, liczi, potem kokos (ale to może wraz słodszą owsianą nutą, bo owsa sypnęli w postaci słodu i płatków)

          ...
          2023-04-06, 00:01
        • darekd
          Mykułynećkyj, Barley Wine
          darekd
          Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
          W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...
          2024-01-08, 00:20
        • darekd
          Saint Germain, Page 24 Barley W
          darekd
          Spory kraftowiec z Pas-de-Calais pod Lens.

          https://www.page24.fr/

          Barley wine, 10,9% alk.

          Aromat - dżem truskawkowy, kandyzowane owoce, lekki rozpuszczalnik
          Piana - wysoka z większymi bąblami, umiarkowana trwałość, strzępy na długo, trochę zostaje...
          2023-03-26, 21:36
        • etman
          Piwowar nr 51
          etman
          Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

          Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
          2024-12-10, 18:48
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...