Ekstr. 18,3%, alk. ?
Barley Wine leżakowany w beczkach pi winie (Chardonnay)
Aromat - karmel, ciastka, trochę alkoholu, trochę słodkich i winnych owoców
Piana - średnia, dość gęsta, jak na styl trwała
Barwa - ciemne złoto
Wysycenie - nie tyle wysokie, co ostre, podkreślone przez alkohol
Smak - karmel, dojrzałe owoce plus winna, owocowa cierpkość, wyraźny alkohol,
piekący.
Treściwość - wysoka, typowa dla gatunku
Pije się ciężko, dla mnie leżakowanie BW w beczkach po winie to nieudany eksperyment, bardziej polecałbym (jeśli już, bo to zawsze nakłada się na smak uwarzonego produktu bazowego) to po jakimś porto, maladze lub czymś cięższym, co też czynią. Dla mnie taki kontrast powoduje wrażenie piwa nieułożonego. Do tego jeszcze alkohol. Być może potrzebuje czasu. Generalnie niespecjalnie mi podeszło.
Barley Wine leżakowany w beczkach pi winie (Chardonnay)
Aromat - karmel, ciastka, trochę alkoholu, trochę słodkich i winnych owoców
Piana - średnia, dość gęsta, jak na styl trwała
Barwa - ciemne złoto
Wysycenie - nie tyle wysokie, co ostre, podkreślone przez alkohol
Smak - karmel, dojrzałe owoce plus winna, owocowa cierpkość, wyraźny alkohol,
piekący.
Treściwość - wysoka, typowa dla gatunku
Pije się ciężko, dla mnie leżakowanie BW w beczkach po winie to nieudany eksperyment, bardziej polecałbym (jeśli już, bo to zawsze nakłada się na smak uwarzonego produktu bazowego) to po jakimś porto, maladze lub czymś cięższym, co też czynią. Dla mnie taki kontrast powoduje wrażenie piwa nieułożonego. Do tego jeszcze alkohol. Być może potrzebuje czasu. Generalnie niespecjalnie mi podeszło.
Comment