Corsendonk, Summum Goud 8 Blond

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • majeure
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.03
    • 315

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
    Aromat słodowy z bardzo mocno zaznaczonymi owocami - gruszka, morela, agrest, ślad pomarańczy. W smaku dość pełne, nie pozbawione jednak rześkiej nuty owocowej. Goryczka na poziomie sugestii. Spora paleta owoców - figi, winogrona, brzoskwinie, i nikły ślad jakiegoś kwaśnego, nie zdecydowanego w smaku owocu jak białe porzeczki.

Dobre choć trudne do zaszufladkowania piwo. Może kapkę nazbyt pełne. Ciekawe, że poza głośną dwa lata temu ofertą Lidla (3,99 zł), nie spotkałem w żadnym sklepie.
    Nie spotkałeś, gdyż Corsendonk Summum Goudblond (i sprzedawany w tegorocznej ofercie Lidla Corsendonk Summum Roodbruin) to dyskontowe wersje (robione dla Lidla) flagowych piw browaru - Corsendonk Agnus i Corsendonk Pater - tyle, że bardziej odfermentowane i uboższe w smaku.

Comment

• Petitpierre
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2014.01
      • 2592

Warzone dla Lidl'a. Warka z datą aż do 2021.

Jak jeszcze były we flaszkach malowanych i z określaniami mocno-katolickimi (Pater Noster, Agnus Dei) bardzo mi smakowały. Potem z lidlowskiej serii Rood Bruin okazał się świetny, a był też już ten i gdzieś go przegapiłem. Ale jest.
      Zapach bardzo delikatny, ale mocno przyprawowy, pieprz kubeba, kardamon, cynamon, nos w ciasto świąteczne. To kocham w belgach. Nuta dolna ziołowa, chmielowa. Idealne proporcje. W smaku piwo jest słodkie, cukier kandyzowany, alkohol ukryty świetnie, ale też go tam za dużo nie ma, finisz dość ziemisty-furokumarynowy. Mimo że niewiadomo kto, gdzie, kiedy i jak warzy, poziom Corsendonk'ów się trzyma.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• Javox
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2009.11
        • 6471

Dołączam się do stawki opisujących... kwiecień 2021

Piana - średnia i opada do cienkiej warstewki.
        Lacing - trochę było.
        Barwa - bursztyn, jaśniejszy miedziany.
        Gaz - średni.
        Aromat - słodka owocowość i "cukrowe kwiatki".
        Smak - piwo jest słodkie z nutą gorzkawą. Owocowość brzoskwiniowo morelowa. Raz bardziej słodko a raz gorzkawo. Jest też trochę jakby goździka. Alko trochę wychodzi i zaburza smakowanie łyk za łykiem plus oczywiście spora słodycz.

Latka lecą a ja wole bardziej wytrawne
        Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
        X