Rodenbach, Rodenbach Vintage

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Blackbeard
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.12
    • 209

Rodenbach, Rodenbach Vintage

Informacje zaczerpnięte z naklejek na butelce: vintage 2009, barrel no 145, Flemish red-brown sour ale.

Ekstrakt: nie podano. Alkohol: 7%.

Kolor: Mahoniowy, widoczne lekkie zmętnienie.
    Piana: Biała, w przewadze drobnopęcherzykowa, niemal od samego początku ograniczająca się do pierścienia okalającego brzegi kieliszka oraz niewielkich wysepek.
    Zapach: Niezbyt intensywny, nie będę strugał eksperta i napiszę, iż piwo to pachnie jak wytrawne białe wino.
    Smak: Tylko przez pierwsze sekundy da się wyczuć słodycz, która momentalnie zostaje stłamszona przez kwaśność oraz owoce takie jak jabłka i zielony agrest. Gdzieś na finiszu majaczy karmel, natomiast najbardziej zadziwiła mnie odczuwalna momentami pikantność.
    Wysycenie: Niskie.
    Opakowanie: Zakorkowana brązowa butelka o pojemności 0,75 l, etykieta i kontretykieta w formie naklejek.
    Uwagi: Srodze zawiedziony jestem tym, że piwo nie dało po sobie poznać styczności z dębowymi beczkami.
    Mors ultima linea rerum.

Related Topics

Collapse

• darekd
    Fuller's, Vintage Ale 2019
    darekd
    O piwach z browaru Griffin z londyńskiego Chiswick (należącego do Asahi) z tej serii była dawno temu już mowa:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-s-vintage-ale

Jednak każdy rocznik to inna receptura, stąd założyłem...
    2024-11-23, 23:51
  • Kazimierz_W
    Svyturys Vintage 2021
    Kazimierz_W
    Specjalna linia piw Svyturys, produkowana w małych partiach w butelkach numerowanych. JA w Kownie trafiłem z tej serii American Style Wheatwine.
    Kolor: miedziano -czerwony
    Piana: niska szybko znika
    Wysycenie: umiarkowane
    Aromat: tu duże zaskoczenie, bo nie czuć amerykańskich...
    2022-01-20, 13:57
  • Javox
    Nepomucen, Crazy Lines #50 Vintage
    Javox
    West Coast IPA.
    Ekstrakt 15.1*, Alko 6.7%
    Chmiele: Citra, Simcoe, Mosaic.

Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
    Lacing - sporo.
    Gaz - średni.
    Barwa - lekko zamglony, opalizujący jasny żółty.
    Aromat - nutka dzika od Mosaica, cytrusy......
    2024-08-23, 10:21
  • ART
    Rodenbach, Fruitage
    ART
    Kupaż 1/4 lambica Rodenbach i młodego Rodenbacha z dodatkiem wiśni i bzu. Taki owocowy trunek dla nielubiących piwa. Lambikowości brak, bardziej słodkie niż kwaskowe. Orzeźwiającego charakteru nie można mu odmówić. Różowa piana, rubinowe, klarowne. 3,9 %....
    2023-05-21, 11:13
  • darekd
    De Struise, Pannepeut
    darekd
    Na forum każde z serii Pannepot ma osobny wątek. Poszczególne roczniki są leżakowane w różnych beczkach jako vintage czy grand reserva vintage, jak np. tu:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...a-vintage-2011

...
    2023-04-01, 21:39
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...