Belgijski dubbel z browaru mieszczącego się w Gozée, na przedmieściach Charleroi, w pobliżu ruin opactwa Aulne. Stąd i nazwa piwa i klasztorne konotacje.
Abbaye d'Aulne Brune ma 6% alkoholu i jest oczywiście refermentowane w butelce.
Ciemnobrązowa barwa, pod światło widać wysoką mętność.
Średnia żółtawa piana o niezbyt długim żywocie. Po kilku minutach jedynie cieniutkie naśnieżenie na powierzchni. Pozostawia nieco śladów na szkle.
Aromat dość złożony. Z jednej strony owocowe nuty - wiśniowe, kwaskowe, trochę suszone, w klimacie rodzynek, z drugiej karmelowa słodowość.
Smak przypomina profil zapachowy. Jest susz owocowy, odcienie wiśni, rodzynki. Do tego miękka, aksamitna, odrobinę czekoladowa słodowość. Praktycznie brak goryczki. Piwo jest bardzo kremowe w odbiorze i kończy się delikatnie nieznośnym słodzikowym posmakiem.
Nagazowanie średnio wysokie, odczuwalne przyjemnie w ustach.
Butelka 330ml z przeciętną estetycznie etykietą. Kapsel jednolicie czekoladowy.
Całkiem smaczne piwo, o bogatym bukiecie i przyjemnym smaku. Minusy za marną pianę i za słodzik na pożegnanie. 8 w skali 1-10.
Abbaye d'Aulne Brune ma 6% alkoholu i jest oczywiście refermentowane w butelce.
Ciemnobrązowa barwa, pod światło widać wysoką mętność.
Średnia żółtawa piana o niezbyt długim żywocie. Po kilku minutach jedynie cieniutkie naśnieżenie na powierzchni. Pozostawia nieco śladów na szkle.
Aromat dość złożony. Z jednej strony owocowe nuty - wiśniowe, kwaskowe, trochę suszone, w klimacie rodzynek, z drugiej karmelowa słodowość.
Smak przypomina profil zapachowy. Jest susz owocowy, odcienie wiśni, rodzynki. Do tego miękka, aksamitna, odrobinę czekoladowa słodowość. Praktycznie brak goryczki. Piwo jest bardzo kremowe w odbiorze i kończy się delikatnie nieznośnym słodzikowym posmakiem.
Nagazowanie średnio wysokie, odczuwalne przyjemnie w ustach.
Butelka 330ml z przeciętną estetycznie etykietą. Kapsel jednolicie czekoladowy.
Całkiem smaczne piwo, o bogatym bukiecie i przyjemnym smaku. Minusy za marną pianę i za słodzik na pożegnanie. 8 w skali 1-10.
Comment