Divelyns, Vicaris Generaal

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • GaryFisher
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.10
    • 739

    #1

    Divelyns, Vicaris Generaal

    Dilewyns, Vicaris Generaal [a.8.8%]
    Browar nazywa się Dilewyns, już nie warzą tego chyba w De Proef.

    Skład:
    woda, słód jęczmienny, cukier, chmiel i drożdże

    Sugerowana temperatura, w której piwo należy serwować to na mojej flaszce 6-9*C.

    Kolor: rubinowy, ciemny, bardzo mętny [5]

    Piana: niesamowita, ogromna i sztywna, można mega-grzyba utworzyć, do tego opada powoli, a bardzo gruby kożuch zostaje do końca [5]

    Zapach: intensywny, bardzo bogaty, przy nalewaniu wiśniowy, potem mocno kwaskowy, cytrusowo-drożdżowy, lambicowy, czuć intensywnie ocet owocowy i same owoce (m.in. śliwki w occie od mojej babci), drugoplanowe role należą do słodu i leciutkiego, chmielowego aromatu [5]

    Smak: bardziej ciemnosłodowy, przypalany (kawa, popiół, trochę gorzkiej czekolady) niż winno-drożdżowy-octowy (+śliwki w occie) i lambicowy ale te kwaśne nuty odgrywają również znaczącą rolę, jednak owoce są trochę bardziej wycofane niż w zapachu, do tego czuć głównie te wytrawniejsze, suszone; goryczka ostra, palona, nieco pestkowa, w posmaku słód, orzechy i ciemny chleb, czuć lekką cukrową słodycz, która jak podejrzewam gdzieś ulatuje kiedy przetrzymamy flaszkę trochę dłużej; to piwo jest wielkie [5]

    Nasycenie: wysokie [5]

    Opakowanie: bączek z bardzo prostą, oldchoolową, matową etykietą, kapsel niestety goły; kontra zawiera informację iż piwo zostało zabutelkowane 3 lata przed końcowym terminem przydatności [4.5]

    Uwagi: zamierzam "zestarzeć" jedną flaszkę, niestety wydaje mi się, że w De Bierkoningu nie mają tych dużych zamykanych korkiem
    Producent: Brouwerij Dilewyns, Vlassenhout 5, 9200 Dendermonde Industrieterrein Hoogveld; 052/20.18.57; info@vicaris.be; www.vicaris.be
    Zakupione w: De Bierkoning w Amsterdamie (szklanka też)
    Degustowane: 03.10.2012r. ok. godz. 13:00 w Haarlemie
    Data ważności: 22/12/14
    Soundtrack: "Ixnay on the Hombre" by The Offspring

    Click image for larger version

Name:	Dilewyns Vicaris Generaal 8.8%.jpg
Views:	1
Size:	54,8 KB
ID:	2086525
    Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12754

    #2
    Dilewyns

    Od 2010 roku warzą we własnym browarze Dilewyns w Dendermonde (Flandria Wschodnia).

    Obecnie 8,5% alk. : http://vicaris.be/online/?page_id=137

    Aromat - na chwilkę owocoowa kwaskowość, która bardzo szybko ustępuje tonom kandyzowanych wiśni, rodzynek, owocowych syropów. Potem słodycz ustępuje, pojawiają się tony palonego słodu i aromat staje się bardziej wytrawny
    Piana - wysoka, bąbluje, opada do gęstszego kożuszka
    Barwa- bardzo ciemny rubin z brązem, zmętnione
    Wysycenie - wysokie, szczypiąco-musujące
    Smak - wiśnia (mniej śliwka) ze swoją słodyczą i cierpkością. Z słodszych tonów są kandyzowane ciemne owoce, ale one są raczej na drugim planie. Przyjemna cierpkość raczej pierwsza. Dopełniona o suszone owoce, sporo palonych tonów, trochę drożdżowych. Finisz wytrawny, z łagodną paloną może nieco pestkową goryczką. Alkohol niewyczuwalny, na finiszu przyjemnie rozgrzewający efekt.
    Treściwość - jak na styl i woltaż jest umiarkowana.

    Moje piwo z datą do końca 2018 r. Mam nadzieję, że do niego powrócę, bo to bardzo dobre piwo. Górna półka.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12754

      #3
      Foto:
      Attached Files

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Petitpierre
        Van Steenberge, Gulden Draak Smoked
        Petitpierre
        Piwo bardzo drogie, 19zł, ma być solidny dodatek słodu wędzonego, piana zwarta, ale mała, w aromacie ognisko, oscypek, kiełbasa mocno napieprzona, gruszki w occie, wanilia, nuta dolna pieczone jabłka, smak bardzo pikantne, palone, ale już nie ma nut wędzonych, pikanteria papryki, tataraku,...
        2022-08-23, 10:32
      • GaryFisher
        Dilewyns, Vicaris Tripel/Gueuze
        GaryFisher
        Dilewyns, Vicaris Tripel/Gueuze [a.7%]

        Sugerowana temperatura: 6-9*C

        Kolor: jasne złoto, mętne [5]

        Piana: drobnoziarnista, zbita i sztywna, średniowysoka ale znika w umiarkowanym tempie brudząc szkło, kożuch zostaje do końca, nie dziurawieje, pewnie bąbelki...
        2012-12-16, 08:53
      • GaryFisher
        Proef, Vicaris Winter
        GaryFisher
        De Proef/Dilewyns, Vicaris Winter 2012 [a.10%]

        Kolor: ciemno-rubinowy, winny, bardzo mêtny [5]

        Piana: bezowa, dronoziarnista, wysoka i bardzo trwala, kremowa w konsystencji, gruba, puszysta kolderka utrzymuje siê do koñca [5]

        Zapach: przy nalewaniu silny,...
        2013-04-15, 19:15
      • leona
        Dilewyns, Vicaris Tripel
        leona
        Wygląda na to, że piwo nie jest warzone w Proef a nawet, że Dilewyns to browar z miejscowości Dendermonde.

        Etykieta niemal niezmieniona poza drobnymi szczegółami.

        Kolor jasny, złocisty.
        Piana biała, drobna i bardzo wysoka. Utrzymuje się
        Aromat niezbyt...
        2012-10-29, 16:47
      • pebejot
        Krynica Morska-Piaski, Słoneczna 37, Four Winds
        pebejot
        Pierwszy browar na Mierzei Wiślanej zlokalizowany jest na samym końcu cyplu, trzy kilometry od granicy Federacji Rosyjskiej.
        Browar restauracyjny i hotel "Four Winds Resort & SPA" został otwarty w 2019 roku.
        Hasłem browaru jest "Na zachód od granicy, na północ...
        2020-06-03, 16:23
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...