Proef, Mikkeller Pastelism

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pivotal
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.05
    • 671

Proef, Mikkeller Pastelism

Piwo od duńskiego Mikkellera, uwarzone przez belgijski De Proef Brouwerij przy współpracy z angielską wytwórnią muzyczną DOMINO i szkockim zespołem The Pastels.

Pilzner z dodatkiem soli o zawartości alkoholu 5.6% i 14.2% ekstraktu.

BARWA: Jasna, złocista, opalizująca. Piwo nieprzejrzyste od osadu. [3.75]
    PIANA: Wysoka, drobnoziarnista i trwała, opadając osiada na szkle, pozostaje do końca. [4.25]
    ZAPACH: Niezbyt intensywny. Cytrusowy, trawiasty, kwaskowo-słodkawy. [3.25]
    SMAK: Cytrynowy, grejpfrutowy, pestkowy z dodatkiem soli z wyczuwalnym, lekkim posmakiem kurzu oraz delikatną pikantnością i ujawniającym się momentami nutką metaliczną... chyba od kapsla, bo uszczelka była uszkodzona i czarniawa, ale bez rdzy :-))). Goryczka cytrusowa. [4]
    WYSYCENIE: Powyżej średniej, utrzymujące się do końca picia. [4]
    OPAKOWANIE: Brązowa butelka o pojemności 330ml, podany podstawowy skład bez ekstraktu, kapsel- czerwony golas z nadrukowaną datą. [3.75]

UWAGI: Warka do 4.02.2017, wypite 28.03'18. Piwo zadziwiająco smaczne, wypite gruuubo po terminie. Lekkie i orzeźwiające, a jednocześnie treściwe. Ciekawe jak smakowało gdy było świeże, ale wydaje mi się, że wiele się nie różniło w smaku. Kapsel miał uszkodzoną uszczelkę, jakby ktoś szpilką wydrapał półcentymetrową kreskę do samej blachy, postrzępiona część uszczelki była czarna i podeszła piwem... Myślałem, że będzie niepijalne, a tu niespodziewanie zostało opróżnione ze smakiem.
Przetwarzanie...
X