Boon [Oud Beersel], Oude Geuze Vielle

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12884

    #1

    Boon [Oud Beersel], Oude Geuze Vielle

    Dawny browar znajduje się pod Brukselą

    Oud Beersel is one of the last authentic Lambic blenderies in Belgium, renowned for its traditionally brewed Lambic beer, Oude Geuze, and Oude Kriek.


    Strasznie jednak skomplikowana jest teraźniejszość. Został on zamknięty kilka lat temu ze względu na zły stan. Potem odtworzono tradycję poprzez warzenie piw w innych browarze.
    Ich triple warzone są w Huyghe.

    Z Geuze sprawa jest jeszcze bardziej skomplikowana. Otóż brzeczka warzona jest w Boon. Potem leżakowane i kupażowane (mieszane stare i młodsze lambiki) są w Oud Beersel a gotowe geuze przewożone jest znowu do Boon w celu rozlania do butelek.

    Przynajmniej tak zrozumiałem:

    I have a 1,100 word article on the Oud Beersel lambic blendery in the April/May issue of Celebrator Beer News. I visited Oud Beersel last No...




    Alk. 6,5%

    Aromat - głównie owocowa cierpkość i kwasek, tony stajenne delikatne
    Piana - średnia, większe bąble pękają szybko i piana znika szybko i praktycznie bez ślaku
    Barwa - słomiano-złota lekko mętne
    Wysyceni - wysokie, musujące
    Smak - cierpkie, mniej kwaśne, ale pod tym jest delikatna słodycz już dojrzewających owoców, na finiszu łagodna korzenność
    Treściwość - takie piwa nie wydają się mocno treściwe, dominuje rześkość

    Wytrawne, rześkie, cierpkie, ale nie ekstremalne. Pijąc drobnymi łyczkami można się długo, z przyjemnością delektować.

    Podziękowania dla Skitofa za prezent
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12884

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Boon, Faro Boon
      darekd
      5% alk.
      W aromacie czuć kwaśność, W smaku dominuje już słodycz, trochę dzikiego kwasku, fajny cierpki, długi finisz. Nie jest to piwo z fajerwerkami. Natomiast fajnie może sprawdzać w lecie i jako wstęp do "poważniejszych" lambików.

      https://www.boon.be/fr/content/far...
      2020-01-18, 00:37
    • Petitpierre
      Mort Subite, Mort Subite Oude Gueuze Lambic
      Petitpierre
      Do starego lambika, która posiedział parę lat w dębinie dodaje się młodego, głównie żeby dodał odrobinę gazu. Piany nic, w zapachu koń, mokra ściółka po deszczu, ale dużo cukru kandyzu. W nucie dolnej sama stajnia. W smaku kwaśne, nieoctowe, jak przednie sherry amontillado, orzechowe,...
      2022-11-27, 19:41
    • Petitpierre
      Mort Subite, Mort Subite Oude Kriek Lambic
      Petitpierre
      Nie znalazłem wątku. Mieszanka dwóch lambików, stary z wiśniami, a młody, żeby dodać odrobinę gazu i alkoholu. Stąd też 6,5vol i 375ml.

      Barwa brązowy kraplak, w dodatku jest zmętnienie. Piana maleńki kożuszek. W nucie górnej ocet balsamiczny, wino cabernet, ciasto z bakaliami,...
      2022-09-13, 11:41
    • darekd
      d'Oude Maalderij, Homo Beerectus X Decem Dicipel
      darekd
      d'Oude Maalderij - kraftowy browar z Zachodniej Flandrii warzy od 2011 roku.

      22,5% ekstr.
      100 EBU (IBU)
      10% alk.

      https://www.doudemaalderij.com/

      Mają stronę poświęconą serii Homo Beerectus ale nie działa:

      http://www.homobeere...
      2020-02-06, 23:14
    • lzkamil
      Boon, Oude Geuze
      lzkamil
      Alk. 6.5%, but. 0.375 l z szampańskim korkiem, warzone ze słodu jęczmiennego i pszenicy, doferment. w butelce.
      Ciemnozłote, mętne, dużo drobniutkich bąbelków gazu, piana wysoka, opada do grubego kożucha który się trzyma do końca.
      Zapach przede wszystkim słodowy, jabłkowa...
      2007-05-06, 17:41
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...