Boon [Oud Beersel], Oude Geuze Vielle

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12699

    Boon [Oud Beersel], Oude Geuze Vielle

    Dawny browar znajduje się pod Brukselą



    Strasznie jednak skomplikowana jest teraźniejszość. Został on zamknięty kilka lat temu ze względu na zły stan. Potem odtworzono tradycję poprzez warzenie piw w innych browarze.
    Ich triple warzone są w Huyghe.

    Z Geuze sprawa jest jeszcze bardziej skomplikowana. Otóż brzeczka warzona jest w Boon. Potem leżakowane i kupażowane (mieszane stare i młodsze lambiki) są w Oud Beersel a gotowe geuze przewożone jest znowu do Boon w celu rozlania do butelek.

    Przynajmniej tak zrozumiałem:

    I have a 1,100 word article on the Oud Beersel lambic blendery in the April/May issue of Celebrator Beer News. I visited Oud Beersel last No...




    Alk. 6,5%

    Aromat - głównie owocowa cierpkość i kwasek, tony stajenne delikatne
    Piana - średnia, większe bąble pękają szybko i piana znika szybko i praktycznie bez ślaku
    Barwa - słomiano-złota lekko mętne
    Wysyceni - wysokie, musujące
    Smak - cierpkie, mniej kwaśne, ale pod tym jest delikatna słodycz już dojrzewających owoców, na finiszu łagodna korzenność
    Treściwość - takie piwa nie wydają się mocno treściwe, dominuje rześkość

    Wytrawne, rześkie, cierpkie, ale nie ekstremalne. Pijąc drobnymi łyczkami można się długo, z przyjemnością delektować.

    Podziękowania dla Skitofa za prezent
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12699

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...
    X