Browar założony w 2004 roku, znajduje się pod Aalst (Flandria Wschodnia) pomiędzy Gandawą a Brukselą. Region z dużymi uprawami chmielu (użyto jego lokalnej odmiany do chmielenia tego piwa).
Tripel, alk. 8,5%
Aromat - lekkie owoce na początek, potem korzenność i lekka chmielowa kwiatowość, też trochę klimatów w stylu funky (okolice stajni i siana, ale takie bardziej odległe)
Piana - zdecydowanie wysoka, zwarta z dość drobnymi pęcherzykami, trwała, zostaje na szkle
Barwa - słomka i złoto, zmętniona
Wysycenie - zazwyczaj stykałem się z bardziej wysyconymi piwami w tym stylu, ogólnie średnie, choć dość wyraźnie musuje
Smak - łagodnie kwaskowe owoce, korzenność,, tony słodowe (suszona morela, ciut brzoskwini), finisz długi, rozgrzewający, żywy, z łagodną korzenną goryczką oraz ziemistym muśnięciem
Treściwość - wysoka, ale to nie jest specjalnie ciężki przedstawiciel stylu
Bardzo fajne piwko, zachowuje bardzo dobrą pijalność. Przypomina mi w sumie dostępne sezonowo w Polsce St Feuillien, Cuvée Réserve:
Tripel, alk. 8,5%
Aromat - lekkie owoce na początek, potem korzenność i lekka chmielowa kwiatowość, też trochę klimatów w stylu funky (okolice stajni i siana, ale takie bardziej odległe)
Piana - zdecydowanie wysoka, zwarta z dość drobnymi pęcherzykami, trwała, zostaje na szkle
Barwa - słomka i złoto, zmętniona
Wysycenie - zazwyczaj stykałem się z bardziej wysyconymi piwami w tym stylu, ogólnie średnie, choć dość wyraźnie musuje
Smak - łagodnie kwaskowe owoce, korzenność,, tony słodowe (suszona morela, ciut brzoskwini), finisz długi, rozgrzewający, żywy, z łagodną korzenną goryczką oraz ziemistym muśnięciem
Treściwość - wysoka, ale to nie jest specjalnie ciężki przedstawiciel stylu
Bardzo fajne piwko, zachowuje bardzo dobrą pijalność. Przypomina mi w sumie dostępne sezonowo w Polsce St Feuillien, Cuvée Réserve:
Comment