Affligem, Blond

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • meszek0009
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.04
    • 247

Kolor jest słomkowy, zmętnione.
    Piana to potęga, ogromna, bielutka, drobna, wolno opada, świetny lacing. No pięknie.
    Aromat to początkowo nic ciekawego, czysto słodowy zapach, ale po chwili ogrzania i przede wszystkim po zabełtaniu zawartości przykrywając ręką szkło, wyszły ładne nuty drożdżowe, belgijskie, przyprawowe, pieprzne i korzenne do tego lekki pomarańcz i banan, który z czasem zaskakująco mocno się zaznaczał. Całkiem przyjemny aromat, ale mógłby być bardziej intensywny.
    W smaku mamy również belgijskie drożdże, spora przyprawowość, głównie pieprzne nuty, aż gryzące troszkę gardło przy przełykaniu. W smaku również daje się wyczuć nuta bananowa. Goryczka niska, ale jest raczej wytrawnie (grejpfrutowo), co w połączeniu ze słodkim bananowym smakiem nieźle się komponuje. Minusem jest rozpuszczalnik, nie jakiś ostry, ale wyczuwalny w smaku.
    Wysycenie jest wysokie, ale nie przesadzałbym, że jakieś monstrualne, mogłoby być trochę niższe, ale zupełnie nie przeszkadza.

W Leclercu za jakieś 4.70 zł, wziąłem na spróbowanie, choć poszedłem z myślą o LaTrappe, bo miałem na nie ochotę, ale nie było. Nie żałuję, bo zapłaciłem mniej, a piwo zupełnie mnie nie zawiodło, do ponownego zakupu, jak trafie na promocję to można brać więcej sztuk.

Comment

• TheBobolo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.07
      • 59

Barwa : złote, opalizująca mętność [3.5]
      Piana : gruba warstwa, biała, trwała, tworzy się koronka [4]
      Aromat : słód, aromat lasu, owocowe estry, lekki karmel, trochę fenolu, alkohol [3.5]
      Smak : sympatyczny chmiel, posmak alkoholu, guma balonowa [3.5]
      Wysycenie : dość mocne, dodaje "szampańskości" [4]
      Opakowanie : nietypowych rozmiarów butelka (300 ml), ładny kapsel, dedykowana krawatka [4.5]

Ocena ogólna : [3.625]
      Begonia non omlet.

Comment

• leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

Aromat słodowy, słodki, owocowy z mocnym akcentem pomarańczy i śladowymi przyprawami (goździk).
        W smaku początkowo słodkie i pełne, na finiszu niemal wytrawne ale nadal okrągłe i gładkie. Dość niska goryczka, przyprawowe fenole, powtórka pomarańczowych estrów.
        Głęboki złoty kolor i gęsta, długa piana dopełniają pozytywną ocenę piwa.

Dobre piwo kupione za bardzo dobre 4,25 zł w przypadkowym tesco.

Comment

• Derbeth
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.04
          • 337

Zakupiłem swego czasu trochę butelek na zapas i to chyba nie był dobry pomysł. Otwarłem kilka dni temu jedną sztukę z datą 13.02.2016 - ubogi aromat, nieprzyjemna kwaskowość. Świeże było lepsze.

Comment

• Pivotal
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.05
            • 671

BARWA: Złota,piwo mętne. [4]
            PIANA: Okazała,pierzasta,trochę przypominała watę cukrową. Składała się głównie ze średnich pęcherzyków,między nimi widoczne były malutkie i kilka dużych pęcherzy. Po wlaniu bardzo wysoka przez ponad cztery minuty. Oblepiała szkło,widoczne krążkowanie,pozostała do końca w postaci gęstego centymetrowego kożuszka. [5]
            ZAPACH: Wyraźny,przypominający nieco wina wytrawne...do tego słód,zboża,lekko drożdże i cytrusy. [3.75]
            SMAK: Wytrawny. Słodowy,zbożowy,niewielka ilość owoców cytrusowych,lekka chmielowa goryczka i kwaskowatość. Brak posmaków alkoholowych. [4]
            GAZ: Nie wielkie nasycenie,choć początek tego nie zwiastował,nie wystarczyło gazu do końca. [1.25]
            OPAKOWANIE: Zgrabna,choć mała butelka (brązowa o poj.300ml) z tłoczeniami. Etykiety...mogą być,choć przydały by się jakieś konkretne informacje odnośnie składu/ekstraktu. Kapsel firmowy,może być. Wygląd butelki,nalepek oraz ich krój,przypomina te w których sprzedaje się wina. [4]

UWAGI: Warka do 13.02.2016,wypite 29.08'14. Piwo smakowało mi,piana była wzorcowa...tylko gazu jak na lekarstwo,a tu aż się prosiło o bąbelki.

Comment

• GreenFox
              • 2013.12
              • 273

U mnie z kolei wysycenie na maksymalnym poziomie, który już prawie ociera się o granaty - już dawno nie piłem tak wysyconego w szampańskim stylu piwa. W kolorze jasnozłote, bardzo klarowne. W aromacie fenolowa przyprawowość, lekkie banany i skórka pomarańczy, niezbyt intensywne aromaty. W smaku bardzo podobne nuty, jednak intensywniejsze, piwo bardzo wytrawne, lekka słodowość kontrowana goryczką, piwo jednak ma dość słodki charakter. Alkohol niewyczuwalny. Jak za tą cenę, wydaje mi się, że jest całkiem przyzwoicie.

Comment

• Sekator
                • 2013.06
                • 269

Piwo będzie w biedrze za 4 zł.
                http://degustacjepodplotem.blogspot.com/

Comment

• Derbeth
                  • 2013.04
                  • 337

Butelka z datą do maja 2016 - nie ma kwaskowości, ale jest za mało owoców, a za dużo alkoholu. Da się wypić, ale lepszym pomysłem jest dołożyć 2 złote (w przypadku Tesco) i kupić Leffe Blonde.

Comment

• Pess09
                    • 2013.12
                    • 284

Kolor: Piękne i żywe złoto, zmętnione [5]
                    Piana: Dość obfita średnie i duże pęcherzyki, oblepia szkło i dość szybko redukuje się do kożuszka [4.25]
                    Zapach: Słody, niedojrzałe jabłko, guma balonowa, i coś w stylu cynamonu, lekko alkoholowy i wytrawny, ogólnie mógłby być bardziej intensywny [4.25]
                    Smak: Drożdże, lekki goździk, owoce, alkoholowość mocniejsza niż w zapachu, odczucie zostaje na długo w ustach przez co piję się je długo lecz przyjemnie, goryczka alkoholowa i leciutka, całość ma lekko kwaśnawy posmak. [4.5]
                    Wysycenie: Mocno-średnie, nie przeszkadza to aż tak bardzo ponieważ nie miałem ochoty pić tego piwa na szybcika [4]
                    Opakowanie: Bardzo ładna butelka, na etykiecie dość mało informacij, 330ml dla tego piwa to optymalna ilość, 500ml byłoby już trochę męczące. [4.5]

Piwo świetne do powolnego sączenia, niektórym może przeszkadzać alkoholowość lecz na szczęście nie jest to taki "nieszlachetny" alkohol
                    Last edited by Pess09; 2014-12-17, 13:28.

Comment

• Winterstorm
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.06
                      • 60

Czy to jest to samo, co aktualnie można dostać w Biedronce? Pytam, bo na tym biedronkowym kontretykieta jest po "ichniemu" (francusku?), ale także po polsku.

Comment

• Rogerson
                        • 2012.08
                        • 421

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Winterstorm Wyświetlenie odpowiedzi
                        Czy to jest to samo, co aktualnie można dostać w Biedronce? Pytam, bo na tym biedronkowym kontretykieta jest po "ichniemu" (francusku?), ale także po polsku.
                        Nie jestem ekspertem, ale z tego co pamiętam importerem jest GŻ, więc całkiem możliwe, że etykieta jest dwujęzyczna.

Comment

• Brodzislaw
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2013.09
                          • 1020

Kolor jasny złocisty, piana niemal biała drobnych i średnich pęcherzy obfita z początku, opadła do małej warstwy i utrzymywała się do końca degustacji. Zapach typowy – owocowy z dodatkiem chmieli i drożdży. Piwa nie warto mocno schładzać, gdyż bukiet kwiatowo-owocowy wychodzi w trakcie ogrzewania się trunku. Niestety, wyłazi też lekka nuta alkoholowa. W smaku piwo, choć młode, jest pół-wytrawne, kojarzy się z winem. Wysokie wysycenie podbija efekt goryczki, która lekko zalega na języku. Słody w smaku nie dominują, ale uzupełniają go. Z czasem dochodzi lekki kwasek, balansujący słody.

Comment

• Biniauer
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2013.06
                            • 123

Zaciekawiło mnie w biedronce to piwo po 3,99 pech chciał, że nie miałem telefonu i nie mogłem sprawdzić opinii na b.biz.

Generalnie piwo smaczne, słodowe, lekka przyjemna goryczka (pewno sporo alkoholu dołożyło swoje). W zapachu owocowo, morele, brzoskwinie, rodzynki. Bardzo przyjemnie.

Do moich ulubionych blondów brakuje mu trochę, ale wstydu nie ma.
                            Jak za 3,9 zł to nic tylko brać.

Comment

• Brodzislaw
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2013.09
                              • 1020

Powtórka, wrak z terminem 25.03.2016 r. Typowa belgia - owoce, leciutko chmiel i drożdże. Drażni nieco bardzo wysokie wysycenie. Piwo leżakowało prawie pół roku. Efekt. Półwytrawność w kierunku szampana.

Comment

• WojciechT
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2012.09
                                • 2546

Przyzwoity belgijski średniak. Owoce, trochę przypraw, delikatnie rozgrzewający gardziel, wyczuwalny alkohol. Chmielu niewiele, posmak drożdżowy. Spokojnie można pić. Przeszkadza jedynie bardzo mocne wysycenie.

Comment

Przetwarzanie...
                                X