De Struise, Tsjeeses 2015

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12749

De Struise, Tsjeeses 2015

Myślałem, że to piwo było kiedyś oceniane, ale nie znalazłem...

Browar z Flandrii Zachodniej.

Struise Brewery Kasteelstraat 50, 8640 Oostvleteren, Belgium Struise Beershop Woesten Woestendorp 14, 8640 Woesten, Belgium Struise Brewery Oostvleteren: +32

Mocny, świąteczny belgijski ejl. Podałem datę w tytule, bo rocznikowych wersji jest wiele, niektóre beczkowe. Tu jest klasyk.
    Uwarzone w 2015, koniec terminu wskazali na lipiec 2020.

Ekstr. 24%
    Alk. 10%

Aromat - gęsta słodowość, wyraźne, słodkie kandyzowane owoce, śliwkowe powidła, czekolada
    Piana - dość wysoka i zwarta, znika szybko i całkowicie
    Barwa - brązowo-brunatna, wyraźnie zmętniona, ale bez osadu
    Wysycenie - wyższe, musuje wyraźniej i podszczypuje
    Smak - susz śliwkowy, mniej kandyzowanych owoców jak w aromacie, ale też sporo, czekoladowe muśnięcie. Wyraźniejsze tony przyprawowe. Alkohol nie drażni sporo, ale jest wyczuwalny
    Treściwość - spora, ale jak na styl to umiarkowana

Mam wrażenie, że czas w tym wypadku nie przysłużył się piw. W aromacie fajne, w smaku straciło na słodowej miękkości. Stało się stosunkowo wytrawne, ale też mniej złożone.
    Poprawne, ale niektóre ich piwa sprawiły dużo więcej frajdy (przy tych samych parametrach).
    Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2021-02-20, 00:08.
  • darekd
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12749

Click image for larger version

Name:	P1080115.JPG
Views:	172
Size:	21,4 KB
ID:	2317123

Comment

• darekd
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12749

Po roku nie ma istotnych różnic. Nie wyczułem czekolady. Są kandyzowane owoce, potem rodzynki, mniej susz śliwkowy, odrobina powideł, korzenność już nieco bardziej stonowana z delikatną goryczką. Alkohol już całkiem ładnie wygładzony, rozgrzewający. Ogólna ocena bez zmian.

Comment