O browarze, który jeszcze parę lat temu nosił nazwę Les 3 Fourquets i jego doświadczonych piwowarach pisałem tu:
To piwo to "chmielone pale ale", 6% alk. Chmielone na zimno (niestety nie napisali jakie chmiele)
Aromat - chmielowy,, czysty. Soczyste, ale nie ostre cytrusy, potem skórka pomarańczowa, lekka korzenność
Piana - wysoka, trwalsza, z długą koronką
Barwa - ciemna słomka z cytryną w kierunku złota, trochę zmętnioa
Wysycenie - nie tyle wysokie, co wyraźnie musujące, żywe
Smak - chmielowe cytrusy, z wyraźną ale "kontrolowaną" (jak słusznie napisali na stronie - 37 IBU) goryczką. To znaczy, że nie przytłacza. Są tony grejprfruta, skórki cytrusów, przyprawowość, delikatna herbatnikowa (nie słodka) nuta słodowa. Całość wytrawna. Dłuższy, żywy finisz
Treściwość - pełne
To zapewne kwestia drożdży, że wiele belgijskich stoutów czy takich chmielowych ejli zamiast brytyjskiego czy amerykańskiego charakteru mają ten belgijski sznyt. I takie jest to piwo. Bardzo dobre piwo. Lupulusy pojawiły się w naszym kraju. Na te wilki akurat można i warto zapolować
To piwo to "chmielone pale ale", 6% alk. Chmielone na zimno (niestety nie napisali jakie chmiele)
Aromat - chmielowy,, czysty. Soczyste, ale nie ostre cytrusy, potem skórka pomarańczowa, lekka korzenność
Piana - wysoka, trwalsza, z długą koronką
Barwa - ciemna słomka z cytryną w kierunku złota, trochę zmętnioa
Wysycenie - nie tyle wysokie, co wyraźnie musujące, żywe
Smak - chmielowe cytrusy, z wyraźną ale "kontrolowaną" (jak słusznie napisali na stronie - 37 IBU) goryczką. To znaczy, że nie przytłacza. Są tony grejprfruta, skórki cytrusów, przyprawowość, delikatna herbatnikowa (nie słodka) nuta słodowa. Całość wytrawna. Dłuższy, żywy finisz
Treściwość - pełne
To zapewne kwestia drożdży, że wiele belgijskich stoutów czy takich chmielowych ejli zamiast brytyjskiego czy amerykańskiego charakteru mają ten belgijski sznyt. I takie jest to piwo. Bardzo dobre piwo. Lupulusy pojawiły się w naszym kraju. Na te wilki akurat można i warto zapolować
Comment