Lżejsza wersja klasyka. Alk. 6,66% alk.
Użyli 6 rodzajów chmielu, ale przyznali się do dwóch dominujących - czeski Saaz (Żatec) i słoweński Styrian Golding
Aromat - wyraźny, owocowo-korzenny. Dominuje podsuszana morela, jest też chmiel (chmielenie na zimno)
Piana - zdecydowanie wysoka, bąbluje i dość szybko opada, z dłuższą koronką
Barwa - słomkowo-cytrynowa, leciutkie zmętnienie
Smak - podobnie jak w aromacie - korzenność, owoce z morelą, suszonym jabłkiem, jest też sporo chmielu (ale nie na goryczkę), który wydłuża finisz i nadaje rześkości
Treściwość - spora pełnia
Jakoś niewiele się spodziewałem się po tym piwie, bo Duvel klasyczny (8,5%), czy nawet wersje z różnymi chmielami, z tego co pamiętam, nie wywarły na mnie jakiegoś specjalnego wrażenia.
Tymczasem tu jest bardzo fajny, aromatyczny profil podkręcony przez chmiel i pełny smak z owocami i korzennoścą, Smaczny belgijski blond i przyjemna niespodzianka.
Użyli 6 rodzajów chmielu, ale przyznali się do dwóch dominujących - czeski Saaz (Żatec) i słoweński Styrian Golding
Aromat - wyraźny, owocowo-korzenny. Dominuje podsuszana morela, jest też chmiel (chmielenie na zimno)
Piana - zdecydowanie wysoka, bąbluje i dość szybko opada, z dłuższą koronką
Barwa - słomkowo-cytrynowa, leciutkie zmętnienie
Smak - podobnie jak w aromacie - korzenność, owoce z morelą, suszonym jabłkiem, jest też sporo chmielu (ale nie na goryczkę), który wydłuża finisz i nadaje rześkości
Treściwość - spora pełnia
Jakoś niewiele się spodziewałem się po tym piwie, bo Duvel klasyczny (8,5%), czy nawet wersje z różnymi chmielami, z tego co pamiętam, nie wywarły na mnie jakiegoś specjalnego wrażenia.
Tymczasem tu jest bardzo fajny, aromatyczny profil podkręcony przez chmiel i pełny smak z owocami i korzennoścą, Smaczny belgijski blond i przyjemna niespodzianka.
Comment