Duvel Moortgat, Duvel 6,66

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    Duvel Moortgat, Duvel 6,66

    Lżejsza wersja klasyka. Alk. 6,66% alk.

    Użyli 6 rodzajów chmielu, ale przyznali się do dwóch dominujących - czeski Saaz (Żatec) i słoweński Styrian Golding

    Aromat - wyraźny, owocowo-korzenny. Dominuje podsuszana morela, jest też chmiel (chmielenie na zimno)
    Piana - zdecydowanie wysoka, bąbluje i dość szybko opada, z dłuższą koronką
    Barwa - słomkowo-cytrynowa, leciutkie zmętnienie
    Smak - podobnie jak w aromacie - korzenność, owoce z morelą, suszonym jabłkiem, jest też sporo chmielu (ale nie na goryczkę), który wydłuża finisz i nadaje rześkości
    Treściwość - spora pełnia

    Jakoś niewiele się spodziewałem się po tym piwie, bo Duvel klasyczny (8,5%), czy nawet wersje z różnymi chmielami, z tego co pamiętam, nie wywarły na mnie jakiegoś specjalnego wrażenia.
    Tymczasem tu jest bardzo fajny, aromatyczny profil podkręcony przez chmiel i pełny smak z owocami i korzennoścą, Smaczny belgijski blond i przyjemna niespodzianka.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1080319.JPG
Views:	85
Size:	21,9 KB
ID:	2318049

    Comment

    • Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6460

      #3
      Nowy Duvelek także wpadł w moje szkło.

      Piany i lacingu sporo, dobrej jakości.
      W aromacie niezła belgijskość.
      W smaku lekko gorzkawa Belgia. Lekka goryczka... w finale lekko piekące.

      Fajna piwo, nie było za cienko .

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12674

        #4
        Powtórka tego przyjemnego piwka.
        W aromacie chyba nieco wyraźniejsza owocowa kwasowość, która wpływa na smak (pojawia się dodatkowo łagodny cytrus - cytryna)
        Korzenność rzeczywiście daje piekący finał, jest wyraźna. Jest nadal chmielowy posmak i chmiel odgrywa tu ważną rolę. Piwo stosunkowo wysokiego woltażu i wyższej treściwości
        zachowuje przyjemną rześkość. Żywe i rześkie, fajne.

        Duvel 6,66% is een toegankelijk bier met typische Duvel punch. Hemels zacht van smaak, licht aromatisch en verfrissend fruitig door het gebruik van 6 verfijnde hopsoorten.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X