Timmermans, Gueuze Lambic

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Viktor
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2002.04
    • 617

    #1

    Timmermans, Gueuze Lambic

    Kolejna zdobycz ze Świata Piw. Yypowy lambic w butelce 0,33l. Kolor piwa herbaciany, mała piana, szybko znika , slabe gazowanie. Pozbawiono to piwo goryczki a przypomina napoje cidrowe ( kwśne jabłka czy inne owoce ). Jak ktoś lubi "coolery" to to jest to.
    Kwasowość jest tu ograniczona cukrem. Alk. 5 %, kapsel pusty.
    Dla kloekcjonerów wspaniała retro etykieta.
    Piwo rozprowadzane przez sieć John Martin ( adres :www.john-martin.be).
  • Viktor
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2002.04
    • 617

    #2
    Timmermans, Lambic

    I jeszcze wspomniana wyżej etykieta:
    Attached Files

    Comment

    • grzech
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.04
      • 4592

      #3
      Wszystko fajnie, ale porównanie gueuze z coolerem jest nie na miejscu.

      Comment

      • Viktor
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🍼
        • 2002.04
        • 617

        #4
        grzech napisał(a)
        Wszystko fajnie, ale porównanie gueuze z coolerem jest nie na miejscu.
        Moją intencją nie było porównanie tych piw , ale wskazanie ,iż gueuze jest piwem smakowym.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24004

          #5
          no właśnie nie jest!
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • grzech
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.04
            • 4592

            #6
            Po raz kolejny twierdzę, iż określenie "piwa smakowe" jest bez sensu. Gueuze powstajie poprzez zmieszanie starszych roczników lambica z młodym w celu wzmożenia fermentacji. Smaki owocowe powstają poprzez macerowanie w lambicu:
            - wiśni - kriek,
            - malin - frmboise/frambozen,
            - czarnej pożeczki - cassis
            - brzoswiń - peche
            - winogron, rodzynek - St. Lamvinus, Vigneronne (Cantillon).

            Comment

            • Viktor
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              🍼
              • 2002.04
              • 617

              #7
              Dostałem dwa słuszne pstryczki za mój pszenno - buraczny smak i ignorancję w zakesie znajomości piw. Przez weekend trochę nabylem informacji na temat belgijskich specjałów m.in. gueuze, które jest piwem fermentacji spontanicznej ( gueuze,kriek, lambic, faro). Rzeczywiście moje porównanie było niestosowne.
              Jak mawiał pewien pijak : Moje wina, moje wina , moje bardzo tanie wina.

              Comment

              • TomX
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.09
                • 1035

                #8
                Nabyte w Strefie Piwa w Krakowie. Mój pierwszy Lambic - podszedłem do niego z wielką ciekawością ale i sporą obawą - tyle to się czyta o specyficzności tego stylu, jaki on trudny w odbiorze itp... Do rzeczy:

                Butla 0,33l, alk 5% vol. ekstrakt nieznany.
                W składzie woda, słód jęczmienny, sok jabłkowy (5,3%), pszenica, cukier, chmiel, barwnik E150, przeciwutleniacz E300.

                Kolor: Głęboko złoty, wpadający w lekki pomarańcz.
                Piana: Niewielka, gruboziarnista, szybko redukuje się do obrączki.
                Zapach: Szampański, ciężki, lekko duszący. Przypomina zapach piwa które za długo stało otwarte. Generalnie nieprzyjemny, ale nie odpychający.
                Smak: Zdecydowanie przypomina szampana albo cydr. Mocno wytrawny, nie ma w nim krzty słodyczy. Bardzo winny, z silnym, ściągającym i długo pozostającym kwasem. Ta kwaśność jest trochę cytrynowa a trochę przypomina smak niedojrzałych winogron. Bardzo delikatna nuta "stęchlizny" jak w zapachu.
                Wysycenie: Również szampańskie, bardzo duże i trwałe.
                Opakowanie: Jak poniżej, kapsel goły złoty.

                Mi podpasowało. Bardzo specyficzne, w ogóle nie przypomina w smaku "zwykłych" piw. Kwaśność nie była aż tak obezwładniająca. Nie wyczułem żadnych "końskich" posmaków o których wspomina się przy okazji lambiców, chyba że była to ta lekka stęchlizna (mi spoconym koniem to nie pachniało). Ciekawe, idealne piwo na upały. Zastanawia mnie ten dodatek soku jabłkowego - w Faro (degustacja jutro) jest go aż 15%! To normalne w Lambicach?
                Attached Files

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Petitpierre
                  Mort Subite, Mort Subite Oude Gueuze Lambic
                  Petitpierre
                  Do starego lambika, która posiedział parę lat w dębinie dodaje się młodego, głównie żeby dodał odrobinę gazu. Piany nic, w zapachu koń, mokra ściółka po deszczu, ale dużo cukru kandyzu. W nucie dolnej sama stajnia. W smaku kwaśne, nieoctowe, jak przednie sherry amontillado, orzechowe,...
                  2022-11-27, 18:41
                • darekd
                  Bruksela, Moeder Lambic
                  darekd
                  W temacie nie wpisałem adresu, bo chodzi o dwa lokale:

                  jeden w Rue de Savoie, 68 - w przyjemnej dzielnicy Saint-Gilles znanej z secesyjnej architektury,
                  drugi: Place Fontainas 8.

                  https://www.moederlambic.com/

                  Byłem w tym pierwszym:

                  ...
                  2020-03-17, 23:39
                • Petitpierre
                  Mort Subite, Mort Subite Oude Kriek Lambic
                  Petitpierre
                  Nie znalazłem wątku. Mieszanka dwóch lambików, stary z wiśniami, a młody, żeby dodać odrobinę gazu i alkoholu. Stąd też 6,5vol i 375ml.

                  Barwa brązowy kraplak, w dodatku jest zmętnienie. Piana maleńki kożuszek. W nucie górnej ocet balsamiczny, wino cabernet, ciasto z bakaliami,...
                  2022-09-13, 10:41
                • Twilight_Alehouse
                  Cantillon, Gueuze 100% Lambic Bio
                  Twilight_Alehouse
                  W czerwcu razem z moją małżonką oraz Borysko i jego małżonką mieliśmy okazję skosztować trzech produkowanych bardzo tradycyjnymi metodami piw z malutkiego brukselskiego browaru Cantillon. Przywiózł je do Łodzi Marek Suliga z Peronu 6 i umożliwił nam degustację.

                  Najpierw...
                  2006-10-15, 17:51
                • Bractwo_Mocne2
                  Piwo w czasach Chrobrego - jęczmienna breja czy coś a la Lambic?
                  Bractwo_Mocne2
                  Czytam właśnie powieść Bolesław Chrobry A. Gołubiewa, w której wszyscy (kmiecie, białki, woje, książęta) od rana do nocy raczą się piwem i właściwie wszyscy je produkują - mieszkańcy leśnych osad w ramach piwowarstwa domowego. Inni na skalę przemysłową - na początku powieści...
                  2020-05-19, 18:16
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...