Hybryda - Quadrupel/Barley wine, leżakowany w beczkach z dębu francuskiego po szwajcarskim winie Petite Arvine.
Ciekawostką jest, że takie samo piwo została uwarzone i leżakowane w takich samych beczkach również w Szwajcarii - kooperacja z tamtejszym browarem (potem jeszcze warzyli wspólnie te piwa leżakowane w innych beczkach)
Chodziło o sprawdzenie, czy piwo leżakowane na wys. ponad 2000 m w zmiennym ciśnieniu będzie różnić się od tego w nizinnej wersji.
Ja niestety mam możliwość spróbowania tylko belgijską wersję.
Rocznik 2018, 26% ekstr., 12% alk.
Aromat - początek nuta beczkowego destylatu, choć też ciut winne niuanse, potem dominują tony rodzynkowo-karmelowe, trochę podpiekane
Piana - jest średnia, ale błyskawicznie (kilka sekund) znika całkowicie
Barwa - mocno ciemny bursztyn
Wysycenie - nie jest wysokie, ale musuje wyraźnie
Smak - wyraźne rodzynki, następnie karmel. Jest dużo słodyczy, jednak jest też winna, kwaskowa kontra nadające nieco wytrawności i długa nuta beczkowego destylatu.
Treściwość - oleiste, tęgie piwo, ale nie przytłacza
Bardzo ciekawe, ale nie jest moim faworytem z De Struise.
Ciekawostką jest, że takie samo piwo została uwarzone i leżakowane w takich samych beczkach również w Szwajcarii - kooperacja z tamtejszym browarem (potem jeszcze warzyli wspólnie te piwa leżakowane w innych beczkach)
Chodziło o sprawdzenie, czy piwo leżakowane na wys. ponad 2000 m w zmiennym ciśnieniu będzie różnić się od tego w nizinnej wersji.
Ja niestety mam możliwość spróbowania tylko belgijską wersję.
Rocznik 2018, 26% ekstr., 12% alk.
Aromat - początek nuta beczkowego destylatu, choć też ciut winne niuanse, potem dominują tony rodzynkowo-karmelowe, trochę podpiekane
Piana - jest średnia, ale błyskawicznie (kilka sekund) znika całkowicie
Barwa - mocno ciemny bursztyn
Wysycenie - nie jest wysokie, ale musuje wyraźnie
Smak - wyraźne rodzynki, następnie karmel. Jest dużo słodyczy, jednak jest też winna, kwaskowa kontra nadające nieco wytrawności i długa nuta beczkowego destylatu.
Treściwość - oleiste, tęgie piwo, ale nie przytłacza
Bardzo ciekawe, ale nie jest moim faworytem z De Struise.
Comment