Piwo jest hołdem od głównego browarnika, jakim aktualnie jest Jef Versele, dla swjego dziadka, Jozefa Van Steenberge oraz 230-lecia założenia browaru. Inspiracją miały być podróże do USA. Piwo jest leżakowane w beczce po whiskey lub whisky-pogrzebawszy troszkę można znaleźć informację, że w grę wchodzi 8 tygodni leżakowania, zaś trunki, po jakich beczki GD ma, to: Old Forrester, Early Times i Jim Beam, oraz Laphroaig. Powinno to wyjść w aromacie. Zobaczymy.
Kolor bardzo ładny, kierunek ciemnobursztynowego bitter'a, bo takie mam skojarzenie. Przy otwieraniu lekko syczy, ale przecież to nadal smok. Nuta górna gryząca beczka, bardzo waniliowo i estrowo, są bakalie, ciastka migdałowe cantuccini, żytni chleb, pieczone banany, pomarańcza, goździki, ciastka maślane. Jak na razie obstawiam Old Forrester, bo jest bogato i żytnio-a ze wszystkich trzech właśnie on ma najwięcej żyta w zasypie. Nuta dolna-bardzo bourbonowa, słodko, oleiście, sok śliwkowy, bardzo w oddali przyprawy. Diametralnie różni się od normalnego GD i to na etapie aromatu.
W smaku bardzo lekkie, waniliowe, likierowe, ale nie ciężkie, bo dość, dość nachmielone, chmiel ziemisty. Wyczuwalna taniczność z beczki, idąca delikatnie w kierunku kwaśności. Rzeczywiście bourbon'owe, słodkie i smaczne i dodatkowo zachowuje typowy sznyt GD.
Kolor bardzo ładny, kierunek ciemnobursztynowego bitter'a, bo takie mam skojarzenie. Przy otwieraniu lekko syczy, ale przecież to nadal smok. Nuta górna gryząca beczka, bardzo waniliowo i estrowo, są bakalie, ciastka migdałowe cantuccini, żytni chleb, pieczone banany, pomarańcza, goździki, ciastka maślane. Jak na razie obstawiam Old Forrester, bo jest bogato i żytnio-a ze wszystkich trzech właśnie on ma najwięcej żyta w zasypie. Nuta dolna-bardzo bourbonowa, słodko, oleiście, sok śliwkowy, bardzo w oddali przyprawy. Diametralnie różni się od normalnego GD i to na etapie aromatu.
W smaku bardzo lekkie, waniliowe, likierowe, ale nie ciężkie, bo dość, dość nachmielone, chmiel ziemisty. Wyczuwalna taniczność z beczki, idąca delikatnie w kierunku kwaśności. Rzeczywiście bourbon'owe, słodkie i smaczne i dodatkowo zachowuje typowy sznyt GD.